Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Magyarországon is az okosotthonok, azonban rengeteg esetben tapasztalható, hogy a tulajdonosok nem eleve ilyen ingatlanok építését tervezték, csupán menet közben alakították úgy az egyes részegységeket, hogy azok végül egy automatizált lakáshoz vezettek. Ezen az úton az első lépést az esetek döntő többségében az árnyékolástechnika jelenti sokak számára, aminek az oka leginkább abban keresendő, hogy ebben a szegmensben jelentek meg elsőként elérhető árkategóriában és közérthető formában az automatizált megoldások.

A folyamatot jelentős mértékben megtámogatta, hogy az okos árnyékolókkal szemben értelemszerűen könnyebben szavaztak bizalmat az emberek, hiszen ha működött, akkor határozottan kényelmesebbé tette az életüket, amennyiben azonban nem, akkor sem történt semmi probléma. Nem egy termosztátról van szó, aminek meghibásodásától fáznánk a lakásban, és nem is egy biztonsági rendszerről, melynek rossz kalibrációja a vagyonvédelmet sodorná veszélybe. Hogy mit kell tudnunk 2020-ban az okosárnyékolókról, illetve a működésükhöz szükséges rendszerekről?

Általánosságban az automatizált okosárnyékolókról

Mi az az okosárnyékoló?

Mielőtt a fontos tudnivalókat szóba hoznánk, érdemes tisztába tenni az okosorányékolók fogalmát, hiszen sokan el sem tudják képzelni, hogy mit jelent ez pontosan. Ezzel a névvel kizárólag azok az árnyékolók illethetők, melyek a motorizációt követően automatizálásra kerülnek. Egy okosárnyékoló tehát soha nem egy önmagában értelmezhető rendszer, hanem egy nagyobb szisztéma részegysége, amihez szükséges lehet egy átfogó okosotthonos hálózat, egy motorizáció, valamint a hozzá kapcsolódó szenzorok, melyek tulajdonságai meghatározzák, hogy milyen környezeti tényezőkre és változásokra tudjuk érzékennyé tenni az eszközöket.

Így működik egy okosárnyékoló

A fentiek alapján talán már sokak számára világossá vált, hogy az okosárnyékolók működése nincs túlbonyolítva, egy teljesen logikus és átlátható rendszerről beszélhetünk a legtöbb esetben. Működésének alapja mindig a kapcsolódó szenzorokban rejlik, hiszen amennyiben azok a beállított adatokhoz mérten változást érzékelnek, akkor rögtön jelet küldenek az okosotthon központi rendszerének és vezérlőjének, mely utána kiadja a szükséges parancsot az árnyékoló motorjának, ami végül működésbe hozza a palástot vagy a lamellákat, így végül bekövetkezik a kívánt hatás. Mindez a másodperc törtrésze alatt!

Egy konkrét példával élve tegyük fel, hogy odakint a hőmérséklet meghaladta a 30 Celsius fokot, a nap pedig besüt az ablakon. A kapcsolódó szenzorok – esetünkben egy fény- és hőmérsékletérzékelő – ilyenkor figyelmeztetést küldenek az okosotthon központi feldolgozó egységének, mely az előre beállított értékekhez viszonyítja a kapott adatokat, és az eltérés függvényében mozgásba hozza az árnyékolót. A fenti példánál maradva a motor automatikusan összezárja a léceket vagy a lamellákat, ezzel távol tartva a kellemetlen és forró napsugarakat a lakás belső környezetétől. Természetesen amennyiben nem történik külső beavatkozás – hiszen manuálisan bármikor felülírhatjuk ezeket az automatizált eseményeket –, akkor hasonló folyamat mentén később az árnyékoló ugyanúgy kinyit majd, ha már lecsökkent a hőmérséklet és nincs erős napsugárzás, tehát megfelelő beállításokkal elérhetjük, hogy hozzá se kelljen nyúlni az árnyékoló vezérlőjéhez.

Természetesen korántsem csak önmagukban képesek működni az okosotthon automatizált redőnyei, hanem a belső rendszer más egységeit is kiegészíthetik. Példának okáért csatlakozhatnak az ébresztőhöz, így amikor reggel felébredünk, a konyhai kávéfőző elindulása és a televízió bekapcsolódása mellett az árnyékolók nyílása is hozzáadható a listához. Egy megfelelően összetett és bővíthető okosotthonos rendszer mellett az árnyékolástechnika kiegészítheti a világítást, a fűtést, de akár a lakás biztonsági protokollját egyaránt megtámogathatja. Nem véletlenül hangoztatják sok helyen, hogy a megfelelő okosotthon legfontosabb ismérve a kiváló alaprendszer!

Milyen árnyékolók automatizálhatók egy okosotthonban?

Rendkívül fontos kérdés egy okosotthon kialakításakor, hogy melyek azok az árnyékolók, melyek automatizálásra kerülhetnek, illetve csatlakoztathatók a lakás belső hálózatához? Ezen a téren van egy nagyon fontos alapszabály, miszerint a beltéri árnyékolók, így például a szalagfüggöny vagy a roletta automatizálására nincs lehetőségünk, hiszen ezek a típusok nem motorizálhatók, de amennyiben egy ilyen termék beköthető a hálózatba, akkor az jellemzően az okosotthon részévé is válhat. Ennek fényében az alábbiakból lehet automatizált okosárnyékoló:

Redőny

A redőny alighanem a legnépszerűbb árnyékolótípus az okosított megoldások között! Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy ez az évtizedek óta ismert és népszerű termékkategória senki előtt sem ismeretlen. Fontos kritérium, hogy a legkönnyebben és legbiztonságosabban az alumínium redőnyök motorizálhatók – ami ugyebár az okosítás egyik alapfeltétele –, de ma már léteznek olyan műanyag megoldások, melyek szintén lehetővé teszik minezt, azonban a masszívabb, tartósabb alapok miatt érdemes mégis inkább a fémet választani. Az okosredőnyök rendkívül széles méretkategóriát fednek le, léteznek külső- és vakolható tokos változatban, miközben színezhető mivoltuknak köszönhetően esztétikai értékük sem utolsó.

Zsaluzia

A modernebb otthonokra a tulajdonosok többsége valamilyen modernebb megjelenésű árnyékolót is szeretne magának a nyílászárókra, és éppen emiatt lett egyre népszerűbb hazánkban is a zsaluzia. Ez a rendkívül előremutató, már-már futurisztikus termék mozgatható lamellákra épül – olyan, mint egy kültéri reluxa –, melyek tartós és strapabíró alumíniumból készülnek. Okosításukhoz ugyanúgy motorizálásra lesz szükségünk, amit az összes terméktípusuk esetében lehetőség van kérni, legyen szó külső-, vakolható- vagy homlokzati tokos zsaluziáról. Ezek az árnyékolók is teljes egészében színezhetők, magas szintű hatásfokuk mellett tehát az esztétikai értékük kimagasló, de a vagyonvédelem terén is támogatják otthonunkat.

Napellenző

Ingatlanunkon természetesen nemcsak a nyílászárók, illetve ezáltal a belső terek árnyékolására lehet nagy szükségünk, hanem a külső helyiségek, teraszok vagy kiülők fedésére is. Ezek a terméktípusok szintén automatizálhatók, így például az okos napellenzők egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek itthon. Ezeket a ponyvás árnyékolókat jellemzően erkélyeken és teraszokon alkalmazzák, és esetükben az okosítás nemcsak a kényelem miatt nagyon fontos, hanem biztonsági okokból is. Ezek az eszközök ugyanis rendkívül érzékenyek a szélre, ezáltal ajánlott legalább egy szélérzékelőt felszereltetni hozzájuk – melyek automatikusan biztonságba húzzák a ponyvát –, de más szenzorokkal a lakás más rendszereit is megtámogathatják, miközben kiülőnknek akár egész nap képesek kellemes árnyékot biztosítani. Ezek az árnyékolók is szabadon színezhetők és méretezhetők, így a legtöbb esetben jól megállják a helyüket az esztétika tekintetében is.

Pergola

A pergolák hasonló funkciót töltenek be, mint a napellenzők, de esetükben inkább egyfajta luxusszintű megoldásról van szó – ez nyilván az árukon és a megjelenésükön egyaránt megfigyelhető –, miközben nemcsak a teraszon, hanem akár önmagukban, szaletliként is alkalmazhatók. Ezek az árnyékolók erős fémvázra épülnek, a napsugarakat pedig rendszerint lamellákkal vagy ponyvákkal szűrik, melyek működtetése érzékelőkkel és okosotthonos rendszerekkel kiegészülve könnyedén automatizálható. Szintén kompatibilisek az automatizált ingatlanok többi részegységeivel, így hozzájárulhatnak például a belső helyiségek hűtésének megtámogatásához, miközben egészen változatos színekben és formákban kérhetők, amivel tovább növelhető prémium megjelenésük.

Az automatizált okosárnyékolók előnyei

Az okosotthon-tulajdonosok nagyon jól tudják, hogy egy egyszerűbb rendszer esetében is elképesztően sok lehetőségünk van a különféle beállítások alkalmazására, illetve az egyes részegységeik előnyeinek kihasználásra. Egy ilyen szisztéma kiépítése ugyanis mindig megtérülő befektetésnek tekinthető, miközben hosszabb távon, illetve megfelelő kalibráció esetén csak a kapcsolódó pozitívumokat élvezhetjük majd. Hogy melyek az automatizált okosredőnyök legfontosabb előnyei?

Kényelem

Kétség sem férhet hozzá, hogy az okosárnyékolók egyik legfontosabb előnye a kényelem. Az automatizált rendszereknek köszönhetően ugyanis az egész ház él és lélegzik majd körülöttünk, miközben megfelelő programozás esetén nekünk már nem lesz szükségünk arra, hogy bármihez is hozzányúljunk. Reggel az árnyékoló beengedi a fényt, este automatikusan lezár, esőben, viharban vagy erős napsütésben is a helyzethez igazodva cselekszik, így nem kell többé kikelni az ágyból reggelente azért, hogy állítsunk a zsaluzia lamelláin vagy felhúzzuk a redőnypalástot. Ennél kényelmesebb megoldást elképzelni sem tudnánk!

Kombinálhatóság

A kombinálhatóság szintén nagyon fontos előny az okosárnyékolók kapcsán, melyek egy komplett okosotthonos rendszernek csupán csak a részegységei, ezáltal összeköthetők például a fűtéssel, a klímával, a szellőzővel, a biztonsági megoldásokkal, de akár még a világítással is, hogy együtt sokkal hatékonyabbá tegyék intelligens lakásunk működését. A lehetőségek tárháza ezen a téren szinte végtelen, ha egy megfelelő rendszert választunk alapként!

Rezsicsökkentés

Éppen az imént elhangzott kombinálhatóságnak köszönhetően az okosárnyékolók rengeteg pénzt is spórolhatnak nekünk. Elég csak például arra gondolni, hogy ha nem vagyunk otthon, de a nagy kánikulában a redőnyök automatikusan lezárnak, akkor mennyivel kevesebbet kell majd dolgoznia a klímának ahhoz, hogy a lakáson belül könnyebben kialakíthassa a megfelelő hőfokot. Persze a rezsicsökkentő megoldások más rendszerek esetében is megfigyelhetők, legyen szó akár a világításról, akár a fűtésről.

Távoli elérés

Bár az okosotthonok rendszerei jellemzően automatikusan működnek, ideális kalibrálás után nincs szükség külső beavatkozásra, azonban vannak olyan esetek, amikor erre szükség lehet. Az árnyékolástechnika esetében például egy nyitva maradt napellenző vagy egy felhúzva hagyott redőny nem a világvége, de utazáskor érdemesebb ezeket inkább rendben tudni már csak a vagyonvédelem miatt is. Ezen a ponton rögzíthetjük az okosárnyékolók következő nagy előnyét, miszerint bizonyos rendszerek segítségével akár távolról is lehetőségünk nyílik átvenni felettük az irányítást, ezáltal pusztán okostelefonunk elegendő lesz ahhoz, hogy például a munkából vagy a nyaralás kellős közepén mozgatni tudjuk őket.

Reakció az időjárás változására

Olyan korban élünk, ahol az időjárás sajnos rendkívül extrém szélsőségeket ölel fel, ezáltal nem tudhatjuk, hogy a reggeli napsütést délután nem váltja-e fel egy pusztító erejű vihar. Egy okosárnyékoló esetén azonban néhány dolog miatt már biztosan nem kell aggódnunk ezen a téren, ha ugyanis az érzékelők vihart észlelnek, automatikusan életbe léphet egy beállított biztonsági protokoll, így a redőnyök és a zsaluziák például lezárnak azért, hogy az ablakok ne sérüljenek, vagy a nyitva hagyott nyílászárón ne szivárogjon be a víz, de a napellenző is magától visszahúzódik tokjába azért, hogy a nagy szél le ne tépje a helyéről.

Növekvő vagyonvédelem

Nagyon fontos, hogy az okosárnyékolók a biztonsági protokollhoz is hozzákapcsolhatók, és ez ajánlott is, hiszen ember legyen a talpán, aki egy alumínium redőnyön vagy zsaluzián képes átverekedni magát. Amennyiben tehát van okosotthonunkon biztonsági rendszer, a zárak, a kamerák és a világítás mellett akár az árnyékolókat is hozzácsatlakoztathatjuk, probléma esetén tehát ezek teljesen leeresztenek, hogy távol tartsák a behatolókat, ezzel növelve a vagyonvédelmet.

Okosotthonos rendszerek árnyékolókhoz

Mint fentebb többször is utaltunk már rá: egy árnyékolót akkor lehet csak megfelelően automatizálni, illetve intelligens tulajdonságokkal felvértezni, ha a háttérben egy jól működő okosotthonos rendszer teljesít szolgálatot, illetve minden alkotóelem kompatibilis mindennel. Az alábbiakban sorra vesszük azokat az okosotthonos szisztémákat, illetve néhány kapcsolódó árnyékolóspecifikus technológiát, melyek nélkül a fentieket lehetetlenség lenne megvalósítani.

Apple Homekit

Az Apple Homekit az okostelefonokról és számítógépekről ismert amerikai gigavállalat saját okosotthonos rendszere, mely gyakorlatilag egy mesterséges intelligenciával, illetve egy központi vezérlőegységgel kínálja, hogy a lakás minden részegysége, így az árnyékolók is automatizált működést kaphassanak, illetve kommunikálni tudjanak egymással. Nélküle a ház egyes elemei csak külön-külön tudnának működni, így azonban egy helyről lehet majd vezérleni, kalibrálni, illetve összehangolni mindet.

Az Apple Homekit lelke egy hangszóró, melyen egy Siri nevű mesterséges intelligencia várja az utasításainkat. Az MI képes megérteni az egyszerű parancsokat – ezekhez több folyamatsor is tartozhat –, ezáltal beállíthatjuk, hogy a „Siri, jó reggelt!” parancs esetén azonnal mozgásba lendüljön az árnyékoló és bekapcsoljon a televízió. Nagy előnye a magas szintű biztonság mellett – csak olyan eszközöket fogad az Apple, melyek csatlakoznak az MFi programhoz –, hogy már van hozzá külön vezeték nélküli fali csatlakozó, illetve támogatási köre egyre szélesebb, ezáltal szinte nincs olyan gyártó, amelyik ne támogatná ezt a szisztémát.

Weboldal: apple.com

Amazon Alexa

Az Amazon Alexa hasonló elven alapul, mint az Apple Homekit, azaz itt is van egy központi hangszóró, az úgynevezett Echo, melyen egy Alexa nevű mesterséges intelligencia várja parancsainkat. Segítségével tudjuk működtetni, kalibrálni és összehangolni az okosotthon részegységeit, így indíthatunk vele zenét, leereszthetjük a redőnyöket, de akár kereshetünk is vele a világhálón. Folyamatosan kapcsolódik az Amazon Cloud felhő alapú szolgáltatáshoz, miközben a parancsszavakhoz itt is komplett folyamatokat kapcsolhatunk, melyek összekapcsolhatók egy motorizált árnyékolóval, a világítással vagy éppen a fűtéssel.

Az egyik legnagyobb előnye, hogy az Amazon Alexa valóban elképesztően nagy támogatással rendelkezik, aminek az oka nem más, minthogy a hivatalosan nem támogatott eszközöket is hozzáköthetik a felhasználók, amiből sokan versenyt űznek, így napról-napra egyre több terméket tudunk csatlakoztatni hozzá, illetve kezelni, automatizálni vele. Alexa ráadásul egy folyamatos tanulásra megálmodott mesterséges intelligencia, noha itthon azért akadnak korlátai, így például az Amazon még nem túl elterjedt, ezen felül csak angolul ért a rendszer, sőt a Google-integráció is hiányzik belőle. Ezeket leszámítva azonban egy nagyon ügyes rendszert kaphatunk, ha ezt választjuk!

Weboldal: amazon.com

Google Home

A Google Home nevéhez hűen a jól ismert keresőóriás okosotthonos próbálkozása, mely az Amazon és az Apple megoldásához hasonlít, alapját tehát egy okoshangszóró, illetve a Google Asszisztens néven ismert mesterséges intelligencia adja, akinek parancsolva tudjuk módosítani a lakás részegységeinek működését, automatizálását és így tovább. Az MI itt is külön hívószóval aktiválható, programozható hangutasításokkal üzemeltethető, az egyik legnagyobb pozitívum pedig, hogy teljes Google-integrációval rendelkezik, így levelezésünkhez, naptárunkhoz, keresési előzményeinkhez, de akár még a Youtube-hoz is hozzáférhetünk egyetlen szóval, miközben otthonunkat egyaránt kényelmesen irányíthatjuk vele.

Közkedveltségét alaposan megnöveli átfogó kompatibilitása, ezáltal a legtöbb gyártó már eleve úgy készíti okosotthonokba szánt termékeit, hogy azok rögtön vezérelhetők legyenek a Google Home segítségével. Bár ez az okoshangszóró is csak angolul ért, azonban néhány szó elsajátítása és helyes kiejtése már elegendő lehet ahhoz, hogy könnyedén irányíthassuk vele a lakás elemeit. Támogatja természetesen a legtöbb Android alapú eszközt, így nemcsak az okostelefonokat, hanem az Android TV-ket és a Chromecastot is, ami a távoli irányítás és kalibrálás tekintetében különösen kényelmes lehet.

Weboldal: play.google.com

Chameleon Smarthome

A Chameleon Smarthome nemcsak irányítási megoldásokat kínál egy okosotthon üzemeltetéséhez, hanem egy olyan komplett, teljes szisztémát és alapot, amire maga egy ilyen ingatlan felépíthető. Segítségével megkönnyíthető az egyes automatizált egységek bekötése, csatlakoztatása a központi vezérlővel, illetve ezeknek az elemeknek az összehangolása is. Mindez ráadásul úgy, hogy közben a bővíthetőség sem szenved csorbát, hiszen ezt a rendszert még évek múltán is bármikor kiegészíthetjük vagy módosíthatjuk, ami az idő- és jövőállóság tekintetében abszolút piacvezető termékké teszi a rendszert.

Egy olyan könnyen telepíthető, karbantartást nem igénylő vezetékes rendszerről van szó, mely korlátlan lehetőségeket kínál, miközben kompatibilis olyan megoldásokkal, mint az Apple Homekit, az Amazon Alexa vagy a Loxone. Lehetőséget kínál a folyamatos kiépítésre, ezáltal nem terhel minket azzal, hogy rögtön okosotthonunk minden elemét kidolgozzuk, ezáltal első évben megvalósíthatjuk az árnyékolást, aztán később a fűtést is csatlakoztathatjuk hozzá, évek múltán pedig például a világítást. Függetlenségének köszönhetően jelenleg az egyik legjobb választás, hiszen nem gyártókhoz lett megálmodva, hanem komplett rendszerként az igényeinket elégíti ki, ezáltal szinte bármikor és bármit csatlakoztathatunk hozzá. Irányításához hangutasítások és telefonos applikáció is alkalmazható, de az automatizálás egyaránt könnyedén megvalósítható vele.

Weboldal: chameleon-smarthome.com

Loxone

A Loxone szintén egy olyan alaprendszernek tekinthető az okosotthonok tekintetében, mely leginkább abban nyújt segítséget, hogy rugalmasan és rendszerszinten tudjuk kiépíteni ingatlanunk falain belül a különféle intelligens részegységeket, illetve megtanuljuk összehangolni őket. Alkalmazásával a házban megtalálható legtöbb elektromos készülék könnyedén irányíthatóvá és automatizálhatóvá válik a fűtéstől kezdve, a riasztón át az árnyékolásig bezárólag.

Nagy előnye, hogy minden EIB/KNX eszközzel kompatibilis, azonban kezelőszervet nem ad a felhasználó kezébe, ehhez egy külön szoftvert kell telepítenünk számítógépünkre vagy okostelefonunkra, melyek segítenek a beállításokban, a távoli hozzáférésben és így tovább. Bármilyen kapcsolócsaláddal kompatibilis, de a fentiekben kiemelt vezérlőkkel – Alexa, Google Home, Apple Homekit – is kompatibilis. A rendszer mindemellett a későbbiekben is bővíthető, sőt bármikor átprogramozható, ha esetleg módosulnak az igényeink.

Weboldal: loxone.com

Fibaro

A Fibaro is egyike azoknak az okosotthonos rendszereknek, melyek komplett alapot nyújtanak ahhoz, hogy egyáltalán kiépíthessünk egy ilyen szisztémát otthonunkban, a részegységek irányítása és összekapcsolása pedig könnyen és egyszerűen megvalósulhasson. A termék az IoT-n alapul, és átfogó megoldásokat kínál teljes épület- és otthoni automatizáláshoz. Ők is komplett rendszerekben gondolkoznak, ami azt jelenti, hogy nemcsak a kommunikáció kiépítéséhez kínálnak alternatívát, hanem a különféle szenzorok és kapcsolók által az egyes egységek vagy termékek közti összehangolásra is.

A lengyel gyártó kínálatában megtalálhatók komplett központi rendszerek, melyek segítenek összekötni olyan szisztémákat, mint a világítás, a biztonsági megoldások, a fűtés, a világítás vagy természetesen az árnyékolástechnika. Egyik legnagyobb előnye a rendkívül jól kidolgozott okostelefonos applikáció, mely bár csak angolul ért, ellenben némi nyelvismeret vagy egy szótárprogram segítségével rendkívül könnyű kezelhetőséget, illetve teljeskörű kalibrációt biztosít okosotthonunk minden egyesége számára.

Weboldal: fibaro.com

Xiaomi Smart Home

A Xiaomi Smart Home egyelőre még csak zárt környezetben ugyan, kifejezetten korlátozott lehetőségekkel és megoldásokkal, de egyre látványosabb, innovatívabb fejlesztésekkel igyekszik megmérkőzni az okosotthonok világában. Nem kompatibilis bármelyik megoldással, inkább egy saját automatizált ingatlan kiépítésére ad lehetőséget, amihez természetesen akár az árnyékolástechnika is csatlakoztatható, de a beállítások és a kalibrálás még kifejezetten körülményes, azonban megfelelő alapismeretek esetén akár 30 eszközt is tudunk csatlakoztatni hozzá, illetve működtetni vele.

Lényege, hogy egy központi egységhez különféle érzékelőket csatlakoztathatunk, melyek bizonyos termékeket, így háztartási gépeket, termosztátokat, de akár redőnyöket és zsaluziákat is működtethet. Kezdőcsomagként kiváló választás lehet, azonban aki komolyabb okosotthonos rendszer kiépítésében gondolkozik, az jobb, ha inkább a fenti megoldások közül válogat magának. Nyilván a Xiaomi Smart Home töredékáron kínálja ezeket a tulajdonságokat, hiszen a kínai gyártó messze földön híres az olcsó eszközeivel és technológiáival, de ebben a szegmensben a nyugati kihívók egyelőre sokkal fejlettebbek.

Weboldal: mi.com

Somfy

Az árnyékolástechnika világában különösen nagy névnek számít a Somfy, akik a redőnyök és zsaluziák motorizálásában abszolút az élen járnak, azonban ma már komplett okosotthonos rendszereket is kínálnak, ennek megfelelően jó választásnak tűnhetnek, ha csak árnyékolóinkat automatizálnánk, noha természetesen más esetben is megállják a helyüket. Saját fejlesztésű vezérlőiknek hála önálló okosközpontokat tudunk létrehozni, ezáltal szisztémájuk óriási szabadságot biztosít ahhoz, hogy miként tudjuk összekötni, vagy együttműködésre bírni az okosotthon egységeit, sőt akár helyiségenként alkalmazott külön vezérlők is alkalmazhatók az egy közös, akár okostelefonról is vezérelhető megoldás mellett.

A Somfy leginkább az okosotthonos rendszer alapjainak kiépítésében erős, ezáltal nagyon erős fundamentumokat lehet megvalósítani a segítségükkel vezetékes vagy vezeték nélküli kommunikációval. Mondhatni tehát, hogy segítségükkel tudjuk összekötni a külön-külön okosított vagy automatizált megoldásokat, miközben a köztes kommunikációt is többféle módon biztosíthatjuk, de saját termékeket csak bizonyos szegmensekben kínálnak, így az árnyékolástechnika mellett a biztonságtechnika, valamint a fűtés- és világításrendszerek esetében válogathatunk kínálatukból, ami a zárt rendszer miatt helyenként erős korlátozásokat eredményez majd.

Weboldal: somfy.hu

Kategóriák: Árnyékolás