A nagyobb teraszok, erkélyek és kiülők hatékony árnyékolásának egyik legnépszerűbb és leginkább esztétikus módja a napellenző. Ez nem véletlen, hiszen kiváló ár-érték arányt kínál, erős alumínium vázszerkezete és UV-védelme miatt egy rendkívül tartós szerkezet, motorizálhatósága mellett pedig még automatizálható is. Piaci előnyét növeli, hogy az általa képviselt árkategóriában gyakorlatilag nincs kihívója, egyedül a pergolák kínálnak hasonló megoldást, de lényegesen magasabb áron.

Tartalomjegyzék:

 1.  A napellenző története
 2.  A napellenzőről általában
 3.  Napellenzőtipusok a kialakítás szerint
 4.  Napellenzőtipusok a mozgathatóság szerint
 5.  Az okosított napellenzőről
 6.  Miért a napellenző?
 7.  Amit egy napellenzo vásárlása előtt tudni kell
 8.  Gyakran ismételt kérdések

A napellenző története

A napellenzők túlzás nélkül a történelem legősibb árnyékolói, történetük ugyanis az időszámításunk előtti időkbe nyúlik vissza, lévén már az ősi egyiptomi és szíriai civilizációk is használtak hasonló megoldásokat a melegebb időszakok elviselhetőségének érdekében. Lucretius római költő Krisztus előtt 50-ben írta le először a napellenzőket, melyeket akkor még egyfajta szőtt, szőnyegszerű anyagból gyártott, és főként piacokon, valamint színházakban használták, kötelekkel a keresztgerendák közé erősítve őket.

Érdekesség, hogy ez a megoldás a 19. század első feléig szinte semmit sem fejlődött a megvalósítás tekintetében, szinte csak finomhangolásokra került sor, így az 1800-as évek elején a szőtt ponyvákat már sok helyen gyakran alkalmazták járdaszéleken, házak előtt vagy szűk utcákon, méghozzá öntöttvas oszlopokra vagy fagerendákra kifeszítve, míg a vásznat gyakran szegekkel, hurkokkal és horgokkal rögzítették a homlokzathoz. Bizonyos kultúrákban, így például Indiában ezek a megoldások egyfajta státuszszimbólumként szolgáltak, ezáltal a tartóoszlopokat gyakran díszítették is. Ennek a megoldásnak nagy hátránya volt azonban, hogy esős időszakban vagy használaton kívül csak a gerendák eltávolításával lehetett leereszteni őket, ilyenkor a homlokzaton csüngtek, és ha onnan nem szerelték le, akkor akadálytalanul érte a ponyvát az eső és a hó.

A 19. század második fele aztán jelentős fejlődést hozott a napellenzők világába! A korábbi, többnyire pamutból készült szőtteseket felváltották az egyre vékonyabb és strapabíróbb vásznak, miközben teret hódítottak maguknak a keretes megoldások, valamint a csigák és kötelek közbeékelésével a mozgathatóság is. A napellenzők fejlődéstörténetének legfontosabb állomása azonban a csuklókarok megjelenése volt, hiszen ezzel végre lehetőség nyílt könnyen mozgatható és kompakt árnyékolók készítésére, amit szükség esetén gyorsan és könnyedén el lehetett rejteni az eső vagy a szélsőséges időjárási jelenségek elől.

A napellenzőről általában

Ha esztétikus megjelenésű ponyvás kültéri árnyékolót keresünk, a napellenző a legjobb választás, hiszen bármelyik családi ház kertjében, teraszokon, kiülőkön vagy erkélyeken könnyedén alkalmazható, méghozzá a legváltozatosabb színekben. A napellenzők többféle típusban léteznek, alapjukat azonban rendszerint egy masszív fémszerkezet adja, melyet többnyire a homlokzathoz erősítenek. Az árnyékoló lelke a ponyva, mely nemcsak a termék megjelenését befolyásolja alapjaiban, hanem a legtöbb munkát is elvégzi, miközben az impregnált szálak miatt a koszt és a vizet egyaránt képes taszítani, de az UV-sugárzástól egyaránt védelmet kínál. A szélsőséges időjárási jelenségek, a nagy szél vagy a vihar ugyan nagy ellenségei, ellenben a napellenző így is a legjobb megoldás, ha a melegebb időszakokban páratlan komfort társaságában, biztonságos árnyékban szeretnénk élvezni a friss levegőt.

Napellenzőtípusok a kialakítás szerint

Csuklókaros napellenző

A csuklókaros napellenzőről kijelenthető, hogy a termékkategória legnépszerűbb árnyékolója, aminek az oka nem más, mint a praktikusság, a könnyed mozgathatóság, valamint a kimagasló teljesítmény. A legtöbbször kiülők és teraszok felett látható – egyre gyakrabban családi házakon is, nem csak vendéglőkön vagy kávézókon –, de hatásosan alkalmazható bejárat vagy kirakat külső árnyékolására, sőt mi több, reklámhordó felületként egyaránt. Kimagasló árnyékolási teljesítményén felül a tartósság és a könnyed mozgathatóság miatt – kurblival és motorizált formában kapcsolóval is – választják rengetegen.

Utóbbi oka, hogy a napellenzőt ebben az esetben egy masszív, ámde középtájon hajló alumínium szerkezethez erősítik, mely a kihajtás során csuklóként mozdul előre, ezzel a tengelyről apránként húzza kifelé a folyamatosan feszülő ponyvát, amit visszafelé ugyanilyen könnyen fel is tekerhetünk, ezzel megóvva az árnyékolót az esőtől, a hótól vagy éppen a széltől. Nyíláskor a csuklókar egyszerűen szétnyílik, záráskor pedig összecsukódik, aminek a legnagyobb előnye, hogy a ponyva bármilyen helyzetben megállítható, folyamatosan feszes marad, és egészen apró méretűre is feltekercselhető.

Függőleges napellenző

A függőleges napellenző kis túlzással a legklasszikusabb alkalmazási módszere a ponyvás árnyékolásnak, mely a rolettákhoz hasonló működési elvet követve nem a csuklókarok révén feszül és mozog, hanem a gravitáció hatására, a ponyva aljára épített horganyzott súlycső közbenjárásával. A szerkezet központi eleme egy úgynevezett pajzsos hengertartó, mely könnyedén feszesen tartja a ponyvát úgy, hogy az közben függőleges árnyékolást kínál például kiülők, teraszok vagy más egyéb kültéri helyiségek számára, ahol nemcsak a fentről, hanem az oldalirányból érkező napsugarak vagy kisebb széllökések ellen szeretnénk védelmet.

A hagyományos csuklókaros napellenzőkhöz mérten ugyanolyan védelmet, tartósságot és árnyékolási teljesítményt kínáló termék rengeteg beállítási lehetőséget tesz lehetővé, ezáltal nem kötelező teljesen kiengedni, félúton is megállítható, valamint stabilizálható. Utóbbi eshetőség kapcsán fontos a bowdenes megoldás alkalmazása, aminek a súlycsövét megfelelően rögzíthetjük, hogy a hajtókarral kifeszíthessük az árnyékolót, ami így a nagyobb szélnek is jobban ellenáll.

Télikert árnyékoló

A télikert árnyékoló gyakorlatilag egy olyan speciális napellenző, amivel a télikertek tetőszerkezetének extra árnyékolása kivitelezhető kültéri vagy beltéri formában. Egy télikert árnyékolása azért lehet szükséges, hogy télen és nyáron egyaránt szabályozhassuk általa a belső hőmérsékletet, méghozzá a bejutó napsugarakkal egyetemben, ami az ott tárolt növények épsége, vagy a lakók komfortérzetének maximalizálása miatt elengedhetetlen.

Akárcsak a csuklókaros napellenzők, a télikert árnyékolók is rendkívül széles mérettartományban és óriási színválasztékban érhetők el, hovatovább tartósságuk és hatásfokuk egyaránt kimagasló. Hogy a külső- vagy a belső megoldást alkalmazzuk-e, az leginkább tetőfüggő, de mindkét alternatívának megvannak a maga előnyei és hátrányai. A beltéri télikert árnyékolónak értelemszerűen nem kell elviselnie az időjárás viszontagságait, viszont a kültéri megoldás már a télikerten kívül fel tudja fogni a napsugarakat, ezáltal lényegesen jobb teljesítményre képes.

Napellenzőtípusok a mozgathatóság szerint

Hajtókaros napellenző

Bármilyen típusú napellenzőt is választunk, a hajtókaros megoldás a mozgathatóság tekintetében még mindig elsőként merül fel, aminek az oka nem más, minthogy ez a legolcsóbb és legkézenfekvőbb megoldás az árnyékolók működtetésére. A hajtókaros napellenzők esetében a speciális kurblit mindig a tengelyhez erősítik, az egyszerű forgómozgással pedig nagyon könnyedén mozgathatjuk a teljes szerkezetet, aminek során a teljes csuklókarok és az egész tokszerkezet egyszerre mozdul meg, miközben bármikor megállítható és stabilizálható úgy, hogy a ponyva mindvégig feszes marad.

A hajtókaros napellenző legnagyobb előnye, hogy egy olcsó konstrukció, tehát nincs szükség áramra a működtetéséhez, mozgatása pedig annyira könnyed és légies, hogy még gyermekek és idősek is kezelhetik. Hátránya ugyanakkor, hogy nagyobb méretnél a működtetés körülményes, és minden esetben lassú, ami főként hirtelen jött viharban vagy a hétköznapi rohanás mellett okozhat kellemetlenséget.

Motorizált napellenző

A nagyobb méretben kért napellenzőknél a legtöbbször erősen javasolt a motorizált megoldás, ami az esetek 99 százalékában meg is valósítható. Ilyenkor az árnyékoló működtetése nem hajtókarral működik, hanem egy a tengelyhez szerelt elektromotorral, amit fali kapcsolóval vagy távirányítóval egyaránt vezérelhetünk. A megoldás rendkívül kényelmes módja a napellenző könnyed és gyors működtetésének, hovatovább a megjelenés tekintetében is nagyobb esztétika vár ránk, miközben a nyitás és a zárás ugyanolyan metódus mentén zajlik, tehát gombnyomásra a tengely forogni kezd, és elindul a megfelelő irányba a ponyva – csuklókaros megoldás esetén a tokszerkezet hajlásával együtt.

A motorizált napellenző legnagyobb előnye a páratlan kényelem, hiszen a hajtókar használata nélkül, gombnyomásra mozgathatjuk az árnyékolót, amit ráadásul a megfelelő szenzorok felszerelésével automatizálhatunk is, ezáltal például a napsütésre vagy a nagy szélre specializálva a szerkezet működését. Természetesen a kényelemnek ára van, ez pedig a motorizált napellenzők egyik nagy hátránya: működésük ugyanis áramforráshoz kötött, bekötésük során pedig valamilyen formában el kell vezetni az elektromotorhoz a hálózatot. Külső kábelcsatorna esetén ez esztétikailag nem a legszebb, a falba vésve pedig nagyobb helyreállítási munkálatokkal járhat együtt, ami megnövel a beépítés költségét.

Az okosított napellenzőről

Miután az okostelefonok, az okostelevíziók és az egyéb okosmegoldások gyakorlatilag teljesen behálózták mindennapjainkat, talán nem meglepő, hogy az árnyékolástechnológia világában is megjelentek az efféle intelligens termékek, így ma már teljesen mindennapinak tekinthető az okosított vagy okos napellenző kifejezés használata. Ha röviden és hivatalosan szeretnénk definiálni egy ilyen árnyékolót, akkor egy olyan motorizált napellenzőt képzeljünk el, mely a különféle érzékelők segítségével képes az automatikus, emberi beavatkozás nélküli működésre, valamint más intelligens rendszerekkel, akár egy komplett okosotthonnal való együttműködésre is.

Kijelenthető, hogy a különféle automatizálási megoldások a hazánkban ismert árnyékolók közül a napellenzőknél a legfontosabbak, hiszen tartós kialakításuk ellenére ezek a ponyvás termékek a legsérülékenyebbek. A hatalmas kifeszített szövet miatt ugyanis a napellenző viharban vagy nagy szélben úgy funkcionál, mint egy vitorla, ezáltal a hirtelen és extrém időjárási jelenségek könnyedén kárt tudnak tenni az árnyékoló legtöbb elemében – már amennyiben nem gondoltunk korábban az önműködő lehetőségekre.

Az automatizálás lényege a különféle szenzorokban keresendő, melyek segítségével a fényre és a szélre egyaránt érzékennyé tehetjük motorizált okos napellenzőnket, ha tehát az érzékelők jelentős változásokat érzékelnek, megfelelő beállítások mellett a hirtelen feltámadó szelet és a váratlanul kialakult vihart is felismerik. A szenzorok ekkor közvetítik a központi számítógép felé, hogy baj van, mely az elektromotor bekapcsolásával feltekeri a napellenző ponyváját, amit így nemcsak a széltől, hanem az esőtől és a jégtől is meg tudunk óvni, noha ezek egy bizonyos mértékig nem tudnak kárt tenni az erős, impregnált szövetben.

Bár az okosított megoldások határozottan drágábbak, mint a hagyományos napellenzők, azonban a maximális kényelem és biztonság mellett mégis érdemes elgondolkozni rajtuk, hiszen ezzel akár évekkel növelhetjük árnyékolóink élettartamát. A rendszernek továbbá számtalan további előnye is van! Példának okáért az okosított funkciók révén lehetőséget kapunk arra, hogy távolról, egy számítógépről vagy akár egy okostelefonról is felülírjuk a beprogramozott értékeket, vagy átvegyük árnyékolónk felett az irányítást, miközben működését összehangolhatjuk a redőnyökkel, a zsaluziákkal, esetleg más belső okos szisztémákkal is. Egy intelligens termosztáttal együtt például lehetőségünk nyílik arra, hogy a napellenző által árnyékolt nyílászárókhoz kapcsolódó helyiségekben úgy szabályozzuk a fűtést, ahogy odakint süt a Nap. Példának okáért az erős napsütés érzékelésekor beállíthatjuk, hogy a téli időszakban a napellenző magától beengedje a kellemesen meleg sugarakat, amivel párhuzamosan a fűtés takarékra kapcsolhatja magát, ezzel spórolva a rezsiköltségeken. Ugyanez természetesen okos világítási rendszerekkel, klímával és más egyéb eszközzel is megvalósítható, a határ a csillagos ég!

Miért a napellenző?

Tartós alapanyag

A modern napellenzők minden elemükben rendkívül szívósak és tartósak, ami nemcsak a masszív alumínium karokra és keretekre igaz állítás, hanem az árnyékolás oroszlánrészét elvégző ponyvákra is. A prémium kategóriás megoldások kimagasló védelmet kínálnak az UV-sugárzástól, miközben impregnált akrilszálaiknak köszönhetően nem szívják magukba a vizet – ezáltal nem is penészednek –, sőt öntisztuló tulajdonságokkal rendelkeznek. Megfelelő használat és kellő elővigyázatosság mellett hosszú éveken át képesek tökéletesen ellenállni az időjárás negatív hatásainak, ezáltal nem nyúlnak meg, nem fakulnak ki és nem szakadnak el, miközben kellemes textilhatásuk mindvégig megmarad.

Bár a napellenzőket nagyon fontos megóvni a nagy széltől, a hótól, a jégesőtől és természetesen a szakadó monszunesőktől, de a terméket úgy tervezték, hogy több fronton is képesek legyenek hatásos védelmet nyújtani a ponyvának és a tartószerkezetnek egyaránt. Ilyen többek között, hogy a prémium minőségű napellenzőknél az akrilszálakat egyenként, tehát külön-külön impregnálják, majd ezután szövik össze egy sűrű, majdhogynem áthatolhatatlan szövetté, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy esőben ne növekedjen meg a ponyva súlya a felszívott víztől.

Esztétikus megjelenés

Sokszor és sok helyen elhangzott már – hozzátennénk gyorsan, hogy nem véletlenül –, miszerint a napellenzők nemcsak otthonunk árnyékolási tulajdonságait képesek megnövelni, hanem megjelenését is magasabb szintre emelik. Ennek az oka nem más, minthogy mind a ponyva, mind a masszív alumíniumszerkezet teljes egészében színezhető, ezáltal a legkülönfélébb árnyalatok közül válogathatunk magunknak. Sőt mi több, a ponyvát és az alumínium keretet nem szükséges ugyanabból a színből kiválasztani, sőt ajánlott is inkább egyedi megoldásokban gondolkodni, ami igaz a ponyva mintázatára is, hiszen akár többféle kombinációban és csíkozással tehetjük sajátossá vele otthonunk megjelenését. Érdemes ügyesen választani, hiszen az egész lakásunkat feldobhatjuk egy ponyvás árnyékolóval, amihez már hazánkban is elérhető például olyan napellenző tervező, hogy még a megrendelés előtt láthassuk egy a házunkról készült fotón, hogy miként fest majd rajta a kiválasztott termék.

Energia megtakarítás

Bár a lehető legritkább esetben szempont a vásárlók részéről, azonban fontos kiemelni, hogy a napellenzők milyen fontos szerepet játszhatnak egy háztartás energiatakarékosságának növelésében. Az efféle ponyvás árnyékolókat ugyanis a legtöbb esetben erkélyekre és teraszokra szerelik, melyekhez legalább egy, de sok esetben inkább két-három nyílászáró csatlakozik, és mint köztudott, az ablakok és az ajtók szigetelésük ellenére is a legjelentősebb hőhidak a modern lakásoknál.

Ha viszont a nyári időszakban egy napellenzővel már odakint képesek leszünk felfogni a forró napsugarakat, akkor azok értelemszerűen nem jutnak el a belső helyiségekig, vagyis nem növelik meg a belső terek hőmérsékletét. Ez a legmelegebb időszakban több Celsius fokkal is hűvösebben tarthatja a kapcsolódó helyiségeket, ezáltal nem lesz szükség klímaberendezések és ventillátorok működtetésére. Sőt mi több, a napellenző télen is extra hatást fejthet ki fedetlen teraszok vagy nyitottabb erkélyek esetében, hiszen köztudott, hogy a fedett helyeken mindig enyhébb marad az idő, ami azt jelenti, hogy nyílászáróinkhoz ilyenkor sokkal enyhébb levegő érkezik, mint ami valójában odakint van, tehát az ablakok és ajtók lényegesen könnyebben ellátják majd hőszigetelő feladataikat.

Környezetvédelem

Bár modern világunkban egyre többször kerül szóba a környezettudatosság, azonban még mindig nem elégszer, pláne olyan területeken, mint az árnyékolástechnika. Márpedig ma már a napellenzők között is találhatunk olyan darabokat, melyek környezetkímélő besorolással rendelkeznek, vagyis gyártásuk során figyelembe vették a környezettudatos megoldásokat. Rengeteg napellenzőről ismert például, hogy teljes egészében CO2-kibocsátástól mentes energia felhasználásával készülnek, de egyre nagyobb figyelmet szentelnek a gyártók az energiatakarékos megoldásokra és a zöldenergiák alkalmazására mind a mosási és az impregnálási folyamatoknál, mind a gyártósor üzemeltetésekor.

Biztonság

A napellenzőről az a tévhit járja, hogy az egyik legsérülékenyebb árnyékoló, ami ebben a formában nem teljesen állja meg a helyét, legfeljebb abban az esetben, ha kizárólag a kültéri termékekre szűkítjük a sort. Tény, hogy a nagy ponyvához a vékony alumínium karok vagy egyéb megoldások sok esetben túl gyengék például orkán erejű szélben, azonban kellő odafigyeléssel áthidalható ez a probléma, elegendő mindössze annyi, hogy kizárólag akkor hagyjuk kieresztve a ponyvát, ha otthon vagyunk, illetve ténylegesen használjuk. A biztonságot tovább növelhetjük a fentiekben már említett okos megoldásokkal, egy motorizált napellenző a megfelelő szenzorokkal ugyanis képes még azelőtt biztonságba húzni ponyváját, mielőtt a nagyobb szél vagy eső esetleg kárt tudna tenni benne.

Amit egy napellenző vásárlása előtt tudni kell!

Így válasszunk megfelelő kivitelezőt

Hiába választunk prémium minőségű napellenzőt magunknak, a termék minősége önmagában még nem jelent garanciát a hibátlan működésre, aminek az oka két tőről fakad:

 • Sajnos rengeteg olyan vállalkozó van Magyarországon, akik vagy a termék minőségével, vagy hamisítványokkal, esetleg a garanciával trükköznek, ezáltal bár elhitetik, sőt ki is fizettetik velünk egy prémium napellenző árát, ám ezért mégis alacsonyabb kategóriás árnyékolót kapunk cserébe, rendszerint csökkentett szavatossági idővel.
 • A másik nagy probléma, hogy bár sokan valóban prémium kategóriás napellenzőt szállítanak le, azonban nem foglalkoznak a megfelelő minőségű telepítéssel. Ez nemcsak általános balesetbiztonsági kérdéseket vet fel – különösen hőszigetelt falak esetében nagy a kockázat –, a helytelen szerelés még az árnyékoló élettartamát is negatívan befolyásolhatja.

Főként a fentiek miatt tehát nagyon fontos alaposan meggondolni, hogy kire bízzuk árnyékolóink telepítését, ezt pedig néhány egyszerű trükkel könnyű lesz kiszűrni. Fontos például, hogy a kiszemelt vállalkozó:

 • minőségi weboldallal rendelkezzen, ahol nemcsak a referenciamunkákról találunk rengeteg galériát, hanem a tartalmas leírások mellett a kapcsolatfelvételre is több opciót kínálnak;
 • a személyes találkozó során is jó benyomást tegyen bennünk, azonnal kialakuljon a kölcsönös szimpátia;
 • legyen felkészült, minden kérdésünkre kimerítő választ adjon, és rendelkezzen megfelelő mennyiségű termékmintával;
 • ne kérjen előleget már a felmérés során, a megrendelésnek pedig minden részleténél ragaszkodjon a megfelelő papírozáshoz és formai követelményekhez, tehát ne egy kockás lapra írt szerződés legyen, hanem valódi nyomtatvány, méghozzá keltezéssel, cégszerű aláírással;
 • több éves szakmai tapasztalattal rendelkezzen, ami garancia a megfelelő minőségre;
 • cége több éve megtalálható legyen a piacon, hiszen hiába a nagy ígéretek és a garanciális feltételek, ha a vállalkozás néhány hónapon belül csődbe kerül.

Amennyiben a fenti pontok között egyetlen esetben sem találunk kivetnivalót a leendő vállalkozónál, akkor egészen nyugodtan megrendelhetjük napellenzőinket, hiszen nagy eséllyel nem lesz probléma sem a termék, sem a telepítés minőségével, valamint az utólagos szavatossággal. Sajnos ma már Magyarországon is rengetegen odáig merészkednek, hogy arcukat és nevüket adják a hazugsághoz, mindezt akár hivatalosnak látszó keretek között. Ezt nagyon nehéz előre kiszűrni, egyedül a masszív internetes jelenlét, a világhálón olvasott pozitív információk, valamint a több éves biztos működés lehet az, aminél 99 százalékos bizonyossággal kizárhatjuk ezt a problémát.

Mindent a helyszíni felmérésről

Általánosságban egy napellenző teljes felmérése nagyon ritkán tart tovább 30-40 percnél, kivéve abban az esetben, ha a megrendelőnek valamilyen speciális kérése van, esetleg több árnyékolóról beszélünk. A legfontosabb ezen a téren, hogy a helyszíni felmérés soha nem minősül megrendelésnek, ezáltal nincs elköteleződés – kivéve abban az esetben, ha erről a vállalkozó és a kuncsaft külön meg nem állapodtak hivatalos keretek között, ami egy szerződésszintű nyomtatványt jelent mindkét fél aláírásával, bélyegzővel és keltezéssel. Utóbbira azonban ritkán kerül sor, hiszen a helyszíni felmérés általában éppen azért történik, hogy a vállalkozó pontos árajánlatot tudjon adni az érdeklődőnek, ami aztán a megrendelés alapja lesz.

Egy leendő napellenző megrendelése előtt a kiérkező vállalkozónak a helyszín felmérése mellett a pontos méretvételezésen túl szüksége lesz arra, hogy megvizsgálja a falszerkezet minőségét a rögzítéshez, vagy alternatív lehetőségeket vázoljon fel ebből a célból, hiszen egy ilyen árnyékoló akár a tetőszerkezet erős gerendáihoz is csatlakoztatható bizonyos esetekben. A méret után a megrendelővel közös egyeztetéssel, szín- és anyagminták szemrevételezését követően megtörténik a napellenző végleges megjelenésének rögzítése, valamint az olyan extra igények is szóba kerülnek, mint a motorizálás és az automatizálás, mely nemcsak a költségeket emeli meg, hanem az esetek többségében legalább egy újabb vállalkozót is bevon a folyamatba, hiszen legalább egy villanyszerelőre, de sokszor egy kőművesre egyaránt szükség van hozzá. A pontos méretvétel és igényegyeztetés után a vállalkozó vagy a helyszínen, vagy néhány nappal később e-mailben, esetleg más megbeszélt formában kiküldi pontos árajánlatát, amit a megrendelő továbbra sem köteles elfogadni, amennyiben azonban érdekli, megtörténhet a szerződéskötés, mely minden esetben előlegköteles folyamat.

A garancia fontossága

Murphy törvénye kimondja, hogy ami elromolhat, az el is romlik, ez pedig a napellenzőkre ugyanúgy igaz, mint bármelyik másik árnyékolóra. Bár a fogyasztói társadalom miatt egyre többször nem is gondolunk arra, hogy egy termék esetleg javítható, de a napellenző egy tipikusan olyan eszköz, aminek több alkatrésze és eleme cserélhető meghibásodás esetén, tehát a garancia fontos szerepet játszhat abban, hogy megkíméljük magunkat a későbbi magasabb költségektől. Sok esetben ugyanis a kisebb meghibásodások talán jelentéktelen költségeket emésztenének fel, de előfordulhat egy olyan probléma is, mely indokolttá teszi az egész szerkezet cseréjét.

Főleg utóbbi esetben egyáltalán nem mindegy, hogy egy vállalkozás egy, kettő vagy mindjárt három év teljes körű garanciát adott a napellenzőre, hiszen akadnak itthon is olyan forgalmazók, akik három éven át biztosítanak szavatosságot. Ez azért lényeges, mert az első egy-két szezonban még annyira új a szerkezet, hogy gyakorlatilag a nem rendeltetésszerű használat mellett sem sérülhet meg, a harmadik évben azonban gyakori használat mellett már előjöhetnek hibák. Éppen ezért fontos, hogy a garanciát az élre tegyük a fontossági sorrend kiválasztásakor, de ügyeljünk a megfelelő papírozásra, valamint arra is, hogy megbízható vállalkozóval kössünk szerződést, amit már a fentiekben kifejtettünk.

A napellenző ára

Egy napellenző ára rengeteg tényezőtől függ. Van egy bizonyos alapösszeg, ami a prémium minőségű árnyékolókat meghatározza, de ezt a megrendelő igényei kis túlzással a csillagos egekig emelhetik. Befolyásoló tényező ezen a téren például a ponyva színe és mintázata, a hajtókarok színezettsége, az árnyékoló mérete, de a leginkább a motorizálás és az automatizálás növelheti meg a költségeket, különösen akkor, ha belekalkuláljuk az ehhez szükséges villanyszerelési, vakolási és programozási költségeket. Sőt mi több, az árak gyakran régiónként is gyakran drasztikusan eltérhetnek egymástól, ezért vidékiként is bátran válogassunk fővárosi vállalkozók között!

Fontos kiemelni, hogy sokan a pénztárcabarát megoldásokat keresik, ami a napellenzők esetében nem mindig kifizetődő. Sokakat ugyanis meg lehet győzni azzal, ha a vásárlás pillanatában néhány ezer forintot, esetleg mindjárt egy tízezrest megspórolhatnak az
árnyékolón, miközben nem nézik, hogy egy minimális ráfizetéssel máshol sokkal jobb minőségű terméket kaphattak volna. Ez kezdetben talán sem a megjelenésben, sem a működésben nem tűnik nagy különbségnek, de hosszabb távon az olcsó kategóriás napellenzőkkel rengeteg probléma lehet, a garanciaidő lejártát követően pedig több tízezret költhetünk majd el rájuk, tehát nem kizárt, hogy még egyszer kifizetjük az árát. Ilyenkor döbbennek rá sokan, hogy talán jobb lett volna kezdetben nagyobb összeget kiadni, hiszen a prémium kategóriás napellenzők meghibásodási rátája lényegesen alacsonyabb, mint az olcsóbbaké.

A napellenző telepítése

A telepítés tekintetében a napellenző azok közé az árnyékolók közé tartozik, melyeket talán a legegyszerűbb felszerelni a helyükre. Miután a vállalkozó előre felmérte a helyszínt, a megfelelő szerszámokkal és kiegészítőkkel érkezik, így a tartószerkezet beállítását és felerősítését követően a helyére kerül a ponyva és a kapcsolódó szerkezet, a hajtókaros megoldás esetén pedig gyakorlatilag azonnal használatba is vehető a termék. Amennyiben motorizált napellenzőről van szó, a helyzet annyival bonyolódik, hogy szükség lesz egy villanyszerelőre – sok vállalkozó ezt maga intézi –, aki a beállítás után elvégzi az elektromotor bekötését, majd az esetleges beállítások után rögtön működtethetjük az árnyékolót.

A felszerelés kapcsán fontos odafigyelni a hőszigetelt homlokzatokra, lévén ilyen esetekben sok vállalkozó telepíti hiányosan árnyékolóit. Ehhez ugyanis minden esetben speciális csavarokra, szigetelt távtartókra van szükség, melyet egészen a masszív tégla- vagy betonfalig fúrnak, a szigetelés tehát semmilyen tartómunkát nem végez –nem is alkalmas rá –, csak helyet ad a csavaroknak. Ezzel a megoldással nemcsak masszívan telepíthetjük árnyékolóinkat, de mindemellett garantált, hogy hőhíd sem képződik a szigetelésben. Fontos, hogy a napellenzők nemcsak homlokzatra szerelhetők, hanem bármilyen masszív felületre, ezáltal akár a tetőszerkezet kilógó gerendái is ideálisak lehetnek ebből a célból, de más kérdés, hogy ez esztétikai szempontból mennyire jó megoldás.

Gyakori hibák

Minden árnyékolónak megvannak a maga gyengéi, így természetesen a napellenző sem lóg ki a sorból, noha kijelenthető, hogy rendeltetésszerű működtetés vagy automatizálás mellett gyakorlatilag nullához közelít a meghibásodás aránya. Ennek az oka, hogy a napellenzőt a folyamatos feltekeréstől megóvjuk a környezeti ártalmaktól, de amennyiben megfeledkezünk erről, akkor a nagyobb szél vagy eső könnyen kárt okozhat benne. A legáltalánosabb, ebből kifolyólag leggyakoribb hibák ilyenkor a csuklókarok vagy a tartószerkezet elhajlása, esetleg a ponyva elszakadása, de hangsúlyoznánk, hogy ilyesmire általában csak extrém időjárási jelenségek, orkán erejű szél vagy monszuneső esetén kerülhet sor.

Normál esetben a napellenzőnek nincsenek típushibái, ennek ellenére minden eleme könnyedén pótolható és cserélhető. Normál használat mellett általában a megfakult, megnyúlt vagy csak egyszerűen megunt ponyvák leváltása a leggyakoribb, de túl hangos működésnél vagy akadozásnál a szerkezet cseréje is megvalósítható. Bár szabad szemmel nem látható, a napellenző működtetése során a legnagyobb munkát a hajtómű végzi, melynek meghibásodása elég egyértelmű, hiszen ilyenkor az árnyékoló meg sem moccan, vagy csak nagyon nehézkesen, vontatottan ereszthető ki, illetve tekercselhető fel. A nagyobb és költségesebb problémák elkerülésének érdekében bármelyik problémát is tapasztaljuk, hívjunk mielőbb szerelőt, és kérjünk szakszerű segítséget.

Gyakran ismételt kérdések

A napellenző olyan, mint egy napvitorla?

A funkcióját tekintve igen, de egy napellenző sokkal praktikusabb és hatékonyabb, hovatovább lényegesen nagyobb területet képes árnyékolni, miközben egyszerűbb és könnyedebb a mozgatása is. A napvitorlák ugyanis nem szabályozhatók, nem motorizálhatók és automatizálhatók, és inkább csak kisebb teraszokon vagy kiülőkön alkalmazhatók főként abban az esetben, ha a kérdéses helyiséget alkalomszerűen használjuk.

Napellenző vagy pergola?

Erre a kérdésre gyakorlatilag lehetetlen válaszolni, hiszen bár a kültéri árnyékolók között a napellenzőhöz egyértelműen a pergolák állnak a legközelebb, ugyanakkor egészen más kategóriába helyezhető a két eszköz. A napellenzők ugyanis fix ponyvával rendelkeznek, miközben a pergolák mozgatható lamellákkal, melyekhez erős alumíniumszerkezetek csatlakoznak, az összhatás tekintetében pedig további bővíthetőséget kínálnak, ellenben sokkal drágábbak is. A két terméket tehát legfeljebb csak elméletben lehet egy lapon emlegetni.

Nagy helyszükséglettel rendelkezik egy napellenző?

Alapvetően egyáltalán nem, hiszen egy keskeny, hosszúkás sávra van csak szükség a homlokzaton ahhoz, hogy a napellenző felszerelhető legyen. A ponyva és a szerkezet szélességét, illetve kiterjedését minden esetben a megrendelő igényei határozzák meg, amit bizonyos esetekben a ház elhelyezkedése, vagy az erkély és a terasz helyzete írhat felül, hiszen az esztétika mellett a cél az, hogy az árnyékolókat biztonságosan rögzíthessük.

Mennyi ideig tart egy napellenző felszerelése?

A munka időtartama rengeteg tényezőtől függ. Egy normál homlokzatra szánt hajtókaros napellenző esetében például nem tart tovább 30-40 percnél, de amennyiben hőszigetelt falról beszélünk, az rögtön speciális rögzítési eljárást igényel, ám a motorizálás és az automatizálás is ebbe a kategóriába sorolható, így esetükben akár a 60-70 percet is meghaladhatja egy árnyékoló szakszerű telepítése és beállítása.

Mekkora zajjal és kosszal jár egy napellenző szerelése?

Mivel a napellenző rögzítése az esetek jelentős többségében kizárólag kültéren zajlik, ezért a lakásban nem kell kosszal számolnia a megrendelőnek, de odakint is legfeljebb egy-két maroknyi fal- és szigeteléstörmelék keletkezhet a homlokzat kifúrása során. Utóbbi miatt minimális zajhatással egyaránt számolnunk kell, az erős téglafalak kifúrásához ugyanis nem elegendőek az akkumulátoros szerszámok, ezért szükség van nagyobb teljesítményű, ezáltal hálózatról üzemeltethető és hangosabb eszközökre, de ezeket legfeljebb egy-két percig, a homlokzat kifúrásáig kell alkalmazni.

Mi a feltétele a napellenző biztonságos telepítésének?

A szakértő és tapasztalt szerelőbrigád mellett gyakorlatilag a masszív homlokzat vagy mennyezet, speciális esetekben a hasonló jelzővel illethető tetőszerkezet. Ha a körülmények adottak, a megfelelő eszközökkel, dübelekkel, csavarokkal és szerszámokkal kellő biztonságban rögzíthetők az árnyékolók.

A hőszigetelt falakra is telepíthető napellenző?

Természetesen, ám ez nemcsak nagy szakértelmet és gyakorlatot, hanem speciális távtartó csavarokat is igényel. Ennek hiányában a napellenzők nem rögzíthetők biztonságosan, hovatovább tönkretehetik a szigetelést, ezzel kellemetlen hőhidat előidézve a falszerkezetben.

Csak kültéri alkalmazásra ideális egy napellenző?

Alapvetően a napellenző minden elemét úgy alkották meg, hogy tartós és masszív alapanyagai ellenálljanak az időjárás viszontagságainak, tehát egy kifejezetten kültéri használatra javasolt termékről van szó. Ennek ellenére előfordulhat, hogy például télikertek vagy üvegtetők esetében belülre kerülnek felerősítésre, ami egyébként jelentős mértékben növelheti élettartamukat.

Mire van szükség egy napellenző motorizálásához?

Gyakorlatilag csak arra, hogy az árnyékoló tengelyéhez, avagy az ott elhelyezett elektromotorhoz valamilyen formában el lehessen vezetni az elektromos kábeleket, hogy az eszközt csatlakoztatni tudjuk a hálózathoz. Ez megvalósulhat külső kábelcsatornán keresztül, ami egy olcsó, de nem túl esztétikus megoldás, ám a falba vésett gégecsövön keresztül is, ami drágább és nagyobb helyreállítási munkával járó feladat, ellenben a megjelenés terén sem hagy maga után kívánnivalót.

Hová kerül és mennyire befolyásolja a napellenző méretét az elektromotor?

A napellenző elektromotorját a tengelyhez szerelik, azonban egy olyan aprócska szerkezetről van szó, ami kívülről egyáltalán nem látható. Ebből következik, hogy az árnyékoló méretét sem növeli meg, csak a kényelmet maximalizálja.

Motorizálható utólag is egy napellenző?

Amennyiben az elektromos hálózatot elvezették az árnyékoló szerkezetéhez, ennek nincs semmi akadálya, de tudni kell, hogy az utólagos munka mindig sokkal nagyobb költség, mintha már eredetileg is egy motorizált napellenzőt kértünk volna.

Mekkora zajjal jár a motorizált napellenző működése?

Az elektromotor jelentéktelen búgó hangján felül egy motorizált napellenző működése ugyanolyan hangtalan, vagy minimális súrlódó zajhatással jár együtt, mint a manuálisan kezelhető árnyékolók. Ez később az alkatrészkopás miatt változhat – elhanyagolható nyikorgással vagy erőteljesebb súrlódó hanggal egészülhet ki –, de egy prémium kategóriás, rendeltetésszerűen használt napellenzőnél ez hosszú évek után is ritkán jelentkezik.

Mennyire nehézkes a hajtókaros napellenző működtetése?

Amennyiben kisebb méretű napellenzőnk van, a hajtókaros működetés egyáltalán nem okoz nehézséget, gyermekek és idősebbek is könnyedén kezelhetik, azonban a nagyobb modelleknél, általában 5-6 méteres szélesség felett már erősen javasolt a motorizált megoldás alkalmazása.

Meghatározható-e, hogy jobb- vagy baloldalra kerüljön a napellenző hajtókarja?

Természetesen! Az adott helyszín sajátosságai alapján a telepítést végző szakemberek általában mindig tesznek egy gyakorlatias javaslatot, azonban a végső szót a megrendelő mondja ki, tehát ő dönti el, hogy a jobb- vagy a baloldalra kerüljön a kurbli.

Utólag módosítható-e a napellenző dőlésszöge?

Nem, a napellenzők szerkezetét mindig fixen rögzítik, a dőlésszöget tehát a felszereléskor állítják be a szakemberek. Ma már létezik néhány prémium kategóriás modell, mely a felszerelés után lehetőséget ad arra, hogy utólag módosítható legyen minimálisan ez az érték, de egyelőre még nem ez a jellemző eljárás.

Milyen mértékben befolyásolja a panorámát egy napellenző?

Ezt minden esetben a lakás fekvése befolyásolja, de a napellenzőt jellemzően olyan magasra szerelik, hogy még álló helyzetben sem kell lehúznunk a fejünket ahhoz, hogy kényelmesen elférjünk, illetve körül tudjunk nézni. Mivel a ponyva nem átlátszó, a napellenző alatt elhelyezkedő nyílászárók panorámáját nyilván valamilyen szinten befolyásolja – mint ahogyan a fényszabályozást is –, ellenben az árnyékoló nagy előnye, hogy teljes egészében feltekercselhető, ezáltal a kilátást érintő problémák könnyedén elháríthatók.

Igényelnek-e karbantartást és takarítást a napellenzők?

Egy prémium minőségű és megfelelően telepített napellenző esetében sem karbantartásra, sem takarításra nincs szükségük az árnyékolóknak. A tulajdonos egyetlen feladata, hogy körültekintően, az időjáráshoz dinamikusan igazítva működtesse a napellenzőt, melynek impregnált ponyvái teljes egészében öntisztulók, esetleges probléma esetén pedig mindig bízzuk szakértőre a hiba elhárítását.

A betekintés ellen is védelmet nyújt a napellenző?

Alapesetben nem, de panellakások erkélyére felszerelve a felső szomszédok kíváncsi tekinteteitől megóv minket. Egyetlen kivételt a függőleges napellenzők jelentik, melyek erkélyre, teraszra vagy nyílászáró elé szerelve is 100 százalékban képesek megóvni magánéletünket, ha hajlandóak vagyunk feláldozni a kilátást.

A vagyonbiztonság terén nyújt valami extrát a napellenző?

Sajnos nem, még a függőleges napellenzőket is nagyon könnyű kivágni egy éles eszközzel, ezeket a termékeket ugyanis kifejezetten az árnyékolásra találták ki.

Bármilyen színben kérhető egy napellenző?

Bár van egy előre meghatározott színskála, valamint a ponyva kapcsán mintafüzet, amiből válogatni lehet, de olyan sok lehetőséget tárnak elénk a gyártók, hogy gyakorlatilag igen, egy napellenző ma már a szivárvány szinte minden színében pompázhat. Sőt mi több, nemcsak a ponyvát kérhetjük kellemes árnyalatban, hanem a tartószerkezet elemeit egyaránt hozzáigazíthatjuk elképzelésünkhöz vagy a homlokzathoz.

Kategóriák: Árnyékolás