A kültéri árnyékolás tudománya rendkívül összetetté vált az elmúlt néhány évben, aminek az oka leginkább az, hogy számtalan különböző megoldás jelent meg a piacon, így a hagyományos fix tetős rendszerek mellett a napellenzők és a legkülönfélébb pergolák emelhetők ki a sorból. A három megoldás közül alighanem a pergola jelenti az átmenetet, a hatékony köztes megoldást, hiszen megfelelő körülmények között – egy tetőszerkezethez viszonyítva – elérhetőbb áron kapunk rendkívül tartós, stílusos, sok esetben bővíthető, páratlanul alapos árnyékolási teljesítményre képes, nem ritkán pedig luxusszintű megoldásokat.

  1.  Egy kis pergolatörténet
  2.  Pergolatípusok a mozgathatóság szerint
  3.  Pergolatípusok a vázszerkezet alapanyaga szerint
  4.  Pergolatípusok az árnyékoló lamelláinak anyaga szerint
  5.  Az okos pergola
  6.  Miért a pergola?
  7.  Amit pergolavásárlás előtt tudni kell
  8.  Gyakran ismételt kérdések

A pergolák története

Ha teszünk egy képzeletbeli utazást a múltban, a pergolák történetének gyökerét egészen az ókorban találjuk meg. A kertgazdálkodással aktívan foglalkozó civilizációk rendszeresen alkalmaztak ugyanis olyan pergolának nevezett nyitott kerti lugasokat, hogy különféle növényeket futtassanak fel rájuk, melyek leveleikkel a nyári időszakban kellemesen hűvös árnyékot biztosítottak az alattuk pihenőknek.

Kezdetben a pergolákat fából építették, és évszázadokon át a fentiekben leírt módon töltötték be funkciójukat, azonban néhány évtizeddel ezelőtt az egész árnyékolástechnika világát drasztikus változások érték, ami természetesen ezekre a termékekre is nagy hatást gyakorolt. A fából készült típusokat apránként felváltották a könnyűfém- és acélszerkezetből álló darabok, a növényektől remélt árnyékolási tulajdonságokat pedig a legkülönfélébb mozgatható vagy fix lamellás és ponyvás megoldások, melyek sokkal biztonságosabb és testre szabhatóbb lehetőségekkel kecsegtettek.

Mára eljutottunk oda, hogy a pergolák a kültéri árnyékolók között luxuskategóriát jelentenek, és míg a fából készült típusok az egyediség irányába mozdultak el, addig az alumínium változatok a sorozatgyártás miatt az elérhetőségükkel és a modernebb kialakításukkal hódítanak.

Pergolatípusok a mozgathatóság szerint

Fix lamellás vagy ponyvás pergolák

A modern pergoláknak a mozgathatóság tekintetében alapvetően két változatát különböztethetjük meg, melyek közül a fix lamellás vagy ponyvás változatok a legritkábbak. Többnyire csak a fából készült típusokra jellemzőek, de előfordulhat a fémszerkezetes pergolák esetében is olyan ponyvás megoldás, melynél a szerkezet nem mozgatható hagyományos formában. Ebbe a kategóriába soroljuk azokat a pergolákat is, melyeknél rögzített, egymástól megfelelő távolságra elhelyezett deszkadarabok szolgáltatják az árnyékot a Nap dőlésszögének megfelelően, továbbá az olyan fix tetős kialakításokat, melyek üveg- vagy polikarbonát tetővel rendelkeznek. Ennek a megoldásnak a legnagyobb előnye, hogy könnyedén kivitelezhetők, rendszerint olcsóbbak is, mint a mozgatható lamellás változatok, azonban egyáltalán nem lehet szabályozni az árnyékolás mértékét, így ha félárnyékban napoznánk, vagy egy kicsit mégis átengednénk teraszunkra és kiülőnkre a napfényt, akkor erre nem lesz lehetőségünk.

Mozgatható lamellás pergolák

A fix megoldásokhoz viszonyítva lényegesen modernebb és sokoldalúbb kialakítással büszkélkedhetnek a mozgatható lamellás pergolák, melyek minden tekintetben nagyobb kényelmet és jobb kihasználhatóságot garantálnak a felhasználók számára. Több külföldi vállalat szakosodott az elmúlt évtizedekben arra, hogy kifejezetten ilyen árnyékolók gyártásába kezdjenek, ezáltal többféle technika áll a felhasználók rendelkezésére. Az egyik leggyakoribb és legkedveltebb közülük a zsaluziák vagy reluxák által is alkalmazott kialakítás, aminek részeként az egy sávban felsorakozó lamellákat képesek vagyunk rögzített helyzetükben forgatni. Ennek megfelelően teljes egészében zárhatjuk őket, maximális árnyékot biztosítva kiülőinknek, sőt forgatásukkal helyzetváltoztatás nélkül félárnyékot is előidézhetünk, valamint az átmeneti, esetleg a téli időszakban a kellemes napfényt szintén átengedhetjük velük. A mozgatható lamellás típusokat ilyen esetben akár teljesen feltekercselhetjük és biztonságba húzhatjuk, hogy ne tegyen kárt bennük a hó, a fagy, netán a szél.

Bár az árnyékolási teljesítmény tekintetében jelentős mértékben különböznek egymástól, de a mozgatható lamellás megoldások közé sorolhatjuk azokat a pergolákat is, melyek bár lamellaszerűen felosztott ponyvával rendelkeznek, azonban az árnyékolást végző felületük egybefüggő és nem forgatható. Ez a típus ugyan nem képes félárnyékot kínálni, de részleges árnyékolásra tökéletesen alkalmazható, illetve szükség esetén teljesen visszahúzható, ha az időjárás vagy valamilyen kültéri munka miatt egyáltalán nincs szükségünk képességeire. Akár ezt, akár a forgatható lamellás kialakítást választjuk, egy megfelelően modern, sokoldalú kültéri árnyékolót kapunk, ami mind a megjelenését, mind a tudását tekintve messze felülmúlja az elavult fix rendszereket.

Pergolatípusok a vázszerkezet alapanyaga szerint

Fapergolák

Ezzel el is érkeztünk a fapergolák legnagyobb negatívumához, hiszen egy modern építésű otthon mellé egy faszerkezetes árnyékoló kialakítása nem nevezhető stílusos megoldásnak. Nagyobb probléma azonban, hogy a rosszabb teljesítményük és a testre szabhatóságuk teljes hiánya mellett a fa pergolák folyamatos karbantartást igényelnek, ezáltal az eső, a hó, a fagy és az egész éves UV-sugárzás miatt szezononként legalább egyszer le kell festeni minden elemüket, ami nemcsak pénzbe kerül, hanem sok szabadidőt is elvesz az embertől, ha maga csinálja. Nyilván a rusztikus és klasszikus megoldások kedvelői így is ragaszkodhatnak hozzá, hogy a szintén divatos mediterrán kialakítású otthonok mellett jól mutatnak, azonban ma már minimálisan nagyobb összeg ráfordításával sokkal modernebb, sokoldalúbb, karbantartást egyáltalán nem igénylő kültéri árnyékolók is kaphatók.

Fémpergolák

A fémpergolák manapság túlzás nélkül a legjobb alternatívák abban az esetben, ha szeretnénk a legtöbbet kihozni a pénzünkből. A többnyire masszív acél- és könnyűfém szerkezetből készült termékek legnagyobb előnyei ugyanis, hogy nem igényelnek karbantartást, lényegesen masszívabbak, valamint kevésbé sérülékenyek, mint a fából készült típusok, ezáltal a modern otthonokban elképzelni sem lehetne náluk jobb megoldást. További pozitívum esetükben, hogy a mediterrán kialakítású házak mellett is jól mutatnak, továbbá nemcsak önállóan és teraszon, hanem akár beépítve egyaránt hatékonyan alkalmazhatók, de a dizájn mellett sokkal fontosabb, hogy milyen teljesítményt és tudást kapunk általuk. A fémpergolák ugyanis rendszerint mozgatható tetőrendszerrel rendelkeznek, vagyis a motorizált kialakítás mellett elegendő lesz egyetlen gombnyomás ahhoz, hogy azonnal kellemes árnyékot vagy félárnyékot teremtsünk a teraszon. A fémből készült modern megoldások mellett szól még, hogy a legtöbb gyártó gondoskodik a kapcsolódó kiegészítők gyártásáról is. Ennek jóvoltából lehetőségünk nyílik szélvédetté tenni vagy télikertté alakítani az árnyékolt felületet, ezenkívül LED világítással feldobni a szerkezetet, aminek jóvoltából akár esténként is hasznos közeggé tehetjük a pergolát, mely így bioklimatikus jelleget kap. Vagyis a nyári időszakban a nap minden részében kihasználhatjuk majd, mint kültéri nappalit.

Pergolatípusok az árnyékoló lamelláinak anyaga szerint

Alumínium lamellás pergola

Az alumínium lamellás pergolák az árnyékolás tekintetében magas szintű teljesítményt kínálnak, aminek az oka leginkább a zsaluziához vagy a reluxához hasonló kialakítás, de míg az említett termékeknél a lécek az oldalirányból érkező napsugárzást szűrik, addig esetünkben egyfajta mozgatható tetőszerkezetként funkcionálnak. A pergolákhoz minden esetben tartós, rozsdamentes kötőelemekből álló szerkezetet használnak a lamellák rögzítéséhez, melyek mozgatásával teljesen elzárhatjuk a napsugárzást, de könnyedén teremthetünk félárnyékot is úgy, hogy közben a kilátás, a teljes szabadságérzés megmarad. A masszív könnyűfém kialakítás jóvoltából egy kifejezetten tartós megoldásról beszélünk, amiben sem az eső, sem a szél, de még a kisebb jégeső sem tud kárt tenni, valamint a professzionális megoldásoknál még a csapadékelvezetés is biztosított a gerendákon és oszlopokon. A lamellák működtetése, ezáltal összegyűjtése, kieresztése, valamint nyílása és zárása minden esetben gombnyomásra történik, a beépített villanymotor működtetéséhez ugyanis elegendő lesz megnyomni a kapcsolódó távirányító megfelelő gombját. A modern összhatás és az időtálló kialakítás mellett az alumínium lamellás pergolák nagy előnye a színezhetőség mellett, hogy akár komplett mozgó tetőrendszerként is funkcionálhatnak, vagyis nemcsak a napsugárzástól, a kisebb esőktől is meg tudja óvni az alatta pihenőket, azonban hátránya is van: a speciális dőlésszögű és formájú rendszerek kialakítására nem alkalmas.

Ponyvás pergola

A masszív alumínium lamellák mellett a modern, előre gyártott pergolákat már kérhetjük ponyvás megoldással is. Ilyen esetben rendkívül tartós, víz- és tűzálló, nyúlás- és szakadásmentes, erős UV-ellenállással rendelkező, továbbá többrétegű szövetanyag kerül hasznosításra a pergolán. A mozgathatóságról, a kényelemről, a színezhetőségről és a modern megjelenésről a ponyvás kialakítás mellett sem kell lemondanunk, azonban az árnyékolási tulajdonságok tekintetében nem lesz olyan sok lehetőségünk, mint a lamellás megoldásnál, de a teljesítmény terén nem veszünk majd észre különbséget a kettő között. A ponyvás pergolák legnagyobb előnye, hogy nemcsak vízszintes szerelés biztosított mellette, hanem akár ferde síkban, ívesen, sőt még vízszintesen is alkalmazható, ezáltal a dizájn tekintetében lényegesen változatosabb megoldásokat kapunk tőle különösen abban az esetben, ha a nem hétköznapi dizájn hívei vagyunk. A rendkívül erős szövetanyag egyébiránt az időjárásra sem érzékeny, nemcsak a napsugárzásnak, hanem a szélnek és a víznek is kitűnően ellenáll, a szakszerű vízelvezetés pedig itt is szerkezeti alapkövetelmény a jobb modellek esetében.

Az okos pergola

Bár a hagyományos fatípusok láttán – melyek a teljes piac pár százalékát teszik ki – talán nehéz elképzelni, de a motorizálás mellett az automatizálás is megjelent a modern pergolák szegmensében, amivel kültéri árnyékolónkból nemcsak otthonunk egyik ékessége, hanem intelligens építménye is válhat. Használjuk akár szaletliként, avagy önállóan, akár egy teraszon vagy kiülőn felépítve, a modern fémpergolák szinte kivétel nélkül motorizált meghajtással rendelkeznek, tehát mozgatásuk egy kapcsolódó távirányítóval, egyetlen gombnyomásra történhet. Belegondoltunk-e már azonban abba, hogy pergoláink önműködésre is képesek lehetnek, tökéletesen kiszolgálva az időjáráshoz kapcsolódó alapvető árnyékolási igényeinket? Merthogy efféle technológiák ma már léteznek, méghozzá karnyújtásnyira, így a redőnyök vagy a zsaluziák mellett a pergolákat is lehetőségünk van okosítani, amihez az egyik legfontosabb kritérium, avagy a motorizálás a legtöbb esetben adott lesz. Nyilván egy rusztikus fapergola kapcsán ne is álmodjunk ilyesmiről, de a modern gyártók által készített pergoláknál már mindegyik típus tetőszerkezetét egy erős elektromotor működteti, melyekhez ma már léteznek intelligens szenzorok az automatizált, minden esetben az időjáráshoz illeszkedő működéshez. Fényérzékelők, szélérzékelők vagy egyszerű időzítők. A lehetőségek tárháza rendkívül tágas, a komfortérzet és a biztonság legmagasabb szintjét érhetjük el vele, hiszen beállítások függvényében megvalósítható általa az önműködés ideája. A napellenző lamellákat és ponyvákat így mindig a napfény állásához és mértékéhez igazíthatjuk, ezáltal bátran elszundikálhatunk a kellemes árnyékban, biztosan nem éget majd meg minket közben a napsütés, de az érkező viharok és a nagy széllökések ellen is jelentős védelmet kaphatunk ezzel a kis befektetéssel. Bár a modern pergolák rendkívül tartós és masszív kialakításúak, ezáltal ellenállnak az esőnek, sőt a nagyobb széllökéseknek is – ergo kifejezetten kültéri kivitelezésre álmodták meg őket –, azonban a nagyobb jégveréstől vagy a hevesebb zivataroktól a tartósság miatt érdemes lehet megóvni őket. Az automatizált megoldásokhoz kapcsolódó szenzorok miatt azonban nem kell, hogy emiatt fájjon a fejünk, lévén pergolánk minden eleme tökéletes biztonságban lesz extrém időjárási jelenségek esetén is.

Miért a pergola?

Fényszabályozás

Bár a fix pergolák az árnyékolási teljesítmény tekintetében semmivel sem jobbak, mint a közönséges tetőrendszerek, azonban a modern megjelenésű, mozgatható lamellákkal vagy ponyvákkal rendelkező szerkezeteknél a fényszabályozási tulajdonság óriási ütőkártyát képvisel. Példának okáért egy mozgatható tetőrendszerként is funkcionáló lamellás vagy ponyvás pergola egyrészt nemcsak a napsugárzás, hanem a kisebb eső ellen is tökéletes védelmet nyújt. Másrészt pedig könnyedén elérhető velük részleges árnyékolás, sőt napozási szándék esetén a teljes teraszt nyitottá tudjuk tenni.

Színezhetőség

Dizájnközpontú világunkban rendkívül fontos, hogy egy árnyékoló önmagában is kellemes megjelenést és jó tartást sugározzon magából. A legtöbb modern fémpergola ebből a szempontból hihetetlenül látványos, szó szerint felöltözteti környezetét, amit az árnyékoló színezhetőségével csak még tovább erősíthetünk. Bár bizonyos mértékig a fapergolák színe is meghatározható, és bizonyos keretek között módosítható, azonban a fémpergolák esetében több lehetőségünk van, sőt a felvitt színt mind a fémszerkezet, mind a lamellák vagy a ponyva tekintetében hosszú éveken keresztül fakulás vagy árnyalatvesztés nélkül csodálhatjuk.

Biztonságos árnyék

Évről-évre egyre gyakrabban halljuk, hogy a káros UV-sugárzás miatt a melegebb időszakokban nem tanácsos a napon tartózkodni, ezenfelül már az árnyékban sem teljesen biztonságos. A modern pergolák – legyen szó akár az alumíniumlamellás, akár a ponyvás típusról – a napfény mellett képesek a káros sugárzást is alaposan megszűrni, aminek jóvoltából nyugodtan pihenhetünk a szabadban a legnagyobb kánikulák idején is. Nyilván bizonyos mennyiségű UV-sugárzás így is ér majd minket, hiszen a környezetünkből visszapattannak ránk, azonban közvetlenül, az árnyékoló rétegen keresztül teljesen biztonságos árnyékot kapunk, ami manapság óriási előnyt jelent.

Éjszakai használat

Rengeteg kültéri árnyékoló esetén jelent problémát, hogy éjszaka teljesen feleslegessé válnak, esetenként pedig még arra is alkalmatlanná, hogy összeüljünk alatta a barátainkkal, esetleg összebújjunk a párunkkal. Az új típusú fémpergoláknál azonban ez sem jelent problémát, hiszen míg napközben védenek minket a napsugárzás káros és kellemetlen hatásaitól, addig éjszaka az igény esetén beépíthető LED-világítással éppen elegendő fényt kapunk ahhoz – minimális fogyasztás mellett –, hogy könyvet olvassunk, vagy egy kerti parti esetén lássuk egymást a többiekkel, ami a kellemes nyári időben nagyon fontos szempont. Mindemelett, egyetlen gombnyomás, és máris láthatjuk a csillagokat is!

Magas szintű biztonság

A napellenzők kapcsán gyakran hallani, hogy fontos megvédeni őket a nagyobb széltől és az esőtől, azonban a pergolákkal ezt a problémát is áthidalhatjuk. A fából készült árnyékolókban rendszeres karbantartás mellett eleve nem tud kárt tenni sem a szél, sem az eső, de még a hó vagy a fagy sem, a modern fémszerkezetes és mozgatható tetőrendszerrel ellátott típusok pedig úgy lettek kiképezve, hogy szintén nagy ellenállást tanúsítsanak. A nagy szél és az eső például egyáltalán nem árt nekik, ellenben nagy súlya miatt a hó már komoly károkat tehet bennük, éppen ezért a havas időszakokban érdemes mindig összegyűjteni a lamellákat és visszahúzni a ponyvát. Ezt az elővigyázatosságot leszámítva a mai előre gyártott ponyvák mindegyike kimagaslóan ellenáll még a hevesebb időjárási jelenségeknek is.

Változatos kiegészítők

A pergolák nagy előnyeként tarthatjuk még számon a változatos kiegészítők meglétét. A fából készült típusoknál egy ügyes asztalos bármilyen utólagos elemet hozzáépíthet az árnyékolóhoz, ezáltal oldalfalakat vagy szélfogókat, de a fémpergolák kapcsán sem kell lemondanunk az efféle extrákról. Olyannyira nem, hogy a pergolagyártók ma már komplett csomagokat állítanak elő, ezáltal a legkülönfélébb átlátszó oldalfalak, tolóajtók és egyéb megoldások segítenek abban, hogy egy zárt, az év minden időszakában – akár télikertként is – használható kültéri helyiséget kapjunk, melytől így távol tarthatjuk a szelet és a nagy hideget, ergo az időjárásra érzékenyebb bútorokat vásárolhatunk hozzá, sőt növényeket egyaránt tárolhatunk alattuk különösebb probléma nélkül.

Amit pergolavásárlás előtt tudni kell

Így válasszunk kivitelezőt

Míg a fapergolák esetében a minőség minden esetben csak a szakember odafigyelésén és az alapanyagon múlik, addig az előre gyártott fémpergolák kapcsán a kimagasló minőség- ellenőrzés és a prémium alapanyagok alkalmazása miatt egyedül arra kell odafigyelnünk, hogy megfelelő vállalkozót találjunk a telepítéshez. Ebből kiindulva tehát válasszunk bármilyen pergolát is, a megfelelő vállalkozó felkutatása rendkívül fontos lesz. Hogy jól döntsünk, pontosabban inkább jót válasszunk, ahhoz rengeteg különféle szempontot figyelembe kell venni. Az egyik legfontosabb rögtön az, hogy a kiszemelt jelen legyen a világhálón, hiszen amennyiben valakiről ma már nem találunk semmi információt az interneten, az gyakorlatilag nem is létezik, ellenőrizhetetlen és visszakereshetetlen. Egy modern és megbízható vállalkozó azonban manapság óriási figyelmet fordít az online megjelenésre, vagyis ha egy igényes és tartalmas honlapot találunk a cég mögött, mely nem titkolja sem a referenciamunkákat, sem az elérhetőségeket, az már önmagában bizalomra ad okot. A helyzetet pedig tovább javíthatja, ha a honlap áttanulmányozása során gyakorlatilag minden felmerülő kérdésünkre választ kapunk, legyen szó akár a megrendelés menetéről, akár a telepítésről, akár magáról egy adott termékről. Bár hiába jelent óriási presztízst, a minőségi és informatív portál önmagában még nem elég. Rendkívül lényeges a kiszemelt vállalkozás kapcsán, hogy már a telefonbeszélgetések vagy a személyes találkozók alkalmával szimpátia alakuljon ki a leendő kivitelezővel. Amennyiben rögtön a pénzre és az előlegre terelődik a szó, netán arra, hogy ne papírozzunk le semmit, esetleg nem tud részletekkel szolgálni a termékről vagy a garanciáról, akkor jobban tesszük, ha inkább más vállalkozót keresünk magunknak. Mivel a pergolák végösszege sok esetben több százezer forintra is rúghat, a megrendeléskor természetesen szükséges valamennyi előleg, azonban ezt csak papírozott szerződés esetén szabad átadni egy vállalkozónak, amire később az ügyintézés, a kárrendezés vagy a garancia miatt is szükségünk lehet. Sajnos rengetegen még az internet világában is hajlamosak arra, hogy nevüket adva papíroznak és fűt-fát megígérnek csak azért, hogy átverjék a gyanútlan ügyfeleket. Szerencsére éppen a világháló miatt manapság az ilyen álvállalkozók hamar kiszűrhetők, éppen ezért érdemes mindenkinek utánanézni, és ha a kiszemelt cégről minőségi honlapot, rengeteg véleményt és megannyi referenciamunkát találunk, a sokéves szakmai tapasztalat mellett szinte biztos, hogy jó választás lesz.

Ezért fontos a garancia

Bármilyen típusú, alapanyagú és kialakítású pergoláról is beszéljünk, általánosságban kijelenthető, hogy egy egészen jelentős beruházást jelent minden család életében, éppen ezért nagyon fontos, hogy olyan kivitelezőt válasszunk az árnyékoló telepítéséhez, aki a termékre több év garanciát képes szavatolni. Bár a fapergolák esetében gyakorlatilag nincs olyan elem, ami néhány éven belül meghibásodhat, azonban a fémpergoláknál a mozgatható tetőrendszer miatt számos olyan apró alkatrész, sőt elektronika található, aminek a problémája egyrészt szakembert igényel, másrészt a prémium jellegből fakadóan biztosan nem olcsó a cseréje, illetve az esetleges javítása. Bár határozottan nyugtáznunk kell, hogy az előre gyártott pergolák mindegyike kimagasló minőséget képvisel, azonban Murphy törvénye alapján, ami elromolhat, az előbb vagy utóbb el is romlik, ilyenkor pedig jó, ha garanciális igényünket egy létező cégnek nyújthatjuk be, aki a lehető legrövidebb határidővel képes orvosolni a problémát. A garancia ráadásul egyfajta biztosítéka is annak, hogy amennyiben a szavatossági időn túl történik hiba, akkor is fordulhassunk valakihez, noha a javításért ilyenkor már fizetnünk kell. Sajnálatos módon Magyarországon még mindig rengetegen trükköznek a garanciával, de ha jó vállalkozót sikerült találnunk megbízható háttérrel, akkor emiatt nem kell aggódnunk.

Terepszemle és helyszíni felmérés

Minden kültéri árnyékolónál nagyon fontos, de a pergolák esetében kiemelkedően lényeges a helyszíni felmérés mellett a megfelelő terepszemle, aminek az oka nem más, minthogy sok esetben előzetes kőművesmunkák, alapozások, felületkiképzések válnak szükségessé a biztonságos telepítéshez. A kérdéses termékek ugyanis bár rendkívül sokrétűek, a modern megoldásoknál már saját alkatrészek gyártására is lehetőség van, azonban így is akadnak kitételek, melyek ellehetetlenítik a pergola kialakítását. Ilyen például a megfelelően masszív és biztonságos alap hiánya, hiszen a könnyűfém szerkezetet elengedhetetlen tartós betonelemekhez rögzíteni a tartósság és a biztonság miatt. Ami jogilag talán a leginkább lényeges ezen a téren, hogy a helyszíni felmérés soha nem jár elköteleződéssel, tehát nincs megrendelés, kivéve abban az esetben, ha a felek a helyszínen megállapodnak, és ezt – valamint az esetleges előleget – már helyben lepapírozzák. Ilyesmi azonban nagyon ritkán történik meg, hiszen még a gyakorlott felmérőknek is szükségük van egy-két napra ahhoz, hogy átfogó, tartható árajánlatot adjanak a leendő megrendelőnek. Maga a terepszemle a különféle extra igények rögzítése mellett a legritkább esetben tart tovább 1 óránál, ugyanakkor a felmérést végző szakembernek minden igényt és lehetőséget fel kell mérnie, hogy a vásárlók valóban azt kaphassák, amit szeretnének.

A beépítés

A legtöbb pergola egy előzetesen készre szerelt szerkezet, melyet minden esetben szakemberek állítanak össze a helyszínen. Két nagyon fontos kritériumnak kell megfelelnie a helyszínnek a problémamentes szereléshez, ezáltal biztonságos betonalapnak kell lennie ahhoz, hogy a pergola lábai megfelelően dübelezhetők legyenek, mindemellett pedig az elektromos hálózatnak is rendelkeznie kell a helyszínen megfelelő leállással, amihez az árnyékolókat működtető elektromotor hozzákapcsolható. Mivel a modern pergolák között egyre ritkább a két egyforma modell és szerelés, ezért minden helyszínen más és más kritériumok csatlakozhatnak az imént említettekhez, így valahol elegendő lehet csak két láb betonalapja és hozzá egy megfelelően masszív homlokzat is. Konkrétan a beépítés egy gyakorlott szerelőbrigád esetében alig néhány órát vesz igénybe. Az időtartamot természetesen nagyban befolyásolja a pergola kialakítása, illetve a különféle nehezítő tényezők, valamint a kapcsolódó extrák. Egy közönséges, négy lábon álló pergolát például a precízen előre összeszerelt alkatrészek miatt két-három óra alatt össze lehet állítani, de egy nagyobb kiterjedésű, részben lábakon álló, részben a homlokzathoz csatlakozó, egyedi alkatrészeket is tartalmazó, mindemellett pedig automatizált megoldás esetében akár egy egész napig tarthat a telepítés, a kapcsolódó beállítások, illetve természetesen a megrendelőnek tartott gyorstalpaló az általános működésről.

A pergola árát meghatározó tényezők

Ha ahány ember, annyi szokás, akkor ezekről az árnyékolókról is kijelenthető, hogy ahány pergola, annyiféle árcédula. Bár a modern termékek között rengeteg azonos megjelenésű és méretű, tehát mondhatni fix keretek között mozgó modellt találunk, melyek az árcédula tekintetében megegyeznek egymással, azonban a legritkább esetben érik be ezekkel a megrendelők, valamint a legtöbb helyszínen szükség van valamilyen speciális módosításra, ami növeli az árat. Merthogy a mai bioklimatikus pergolák a luxuskategóriát erősítik – ez természetesen végösszegeiken is megmutatkozik –, tehát lehetőség van akár egyedi alkatrészek vagy megoldások legyártatására is, ami alaposan megnöveli az árcédulát. Ezen felül befolyásoló tényező még ezen a téren a pergola színezése, az automatizálás, de sok esetben az sem mindegy, hogy hol és milyen minőségű terméket választunk magunknak. Sajnos egyre többször láthatók itthon is pergolának csúfolt, de nagyon silány minőségű – gyakorlatilag lábakon álló és/vagy tokozott napvitorlák –, melyek alig egy-két évet bírnak ki, de sok esetben már az első szezonban használhatatlanná válnak, mert nem bírják a szelet, kikezdi őket a napsugárzás, de még az eső is képes kárt tenni bennük. Ezeket érdemes elkerülni, hiszen ha egy-két évente veszünk egy ilyen árnyékolót, nagyjából 10 év alatt elköltünk annyi pénzt, hogy abból már egy jó minőségű (például Suntech gyártmányú) terméket vegyünk magunknak, amivel nem években, hanem évtizedekben gondolkozhatunk, hiszen nem véletlenül nevezik őket gyakran mozgatható tetőrendszernek is. Tartósságuk valóban gyakran a tetőkével vetekszik!

A lehetséges hibákról

Ezen a téren nem érdemes számításba venni az imént említett gyenge minőségű, csak pergolának csúfolt megoldásokat, mert ezeknél az olcsó termékeknél gyakorlatilag minden könnyedén meghibásodik, méghozzá inkább előbb, mint utóbb. Ha viszont jó minőségű bioklimatikus pergolákat vásárolunk magunknak, akkor egy olyan termékre teszünk szert, ami ugyanolyan biztonságot és tartósságot képes biztosítani számunkra, mintha egy újabb helyiséget építettünk volna otthonunkhoz. Általánosságban kijelenthető, hogy ezek a termékek annyira magas színvonalat képviselnek, hogy meghibásodásukra az első néhány évben körültekintő és rendeltetésszerű használat mellett nem nagyon kell számítani. Nyilván a telepítés minősége ezt nagyban befolyásolja, de általánosságban a jó minőségű pergolák masszív könnyűfém szerkezete – amihez műanyag és horganyzott acélelemek is társulnak – még ilyenkor sem sérül meg, ezeket csak nagy erőhatás, jellemzően külső tényezők tudják negatívan befolyásolni. Nyilvánvaló, hogy a pergolák esetében is főként a mozgó alkatrészek azok, melyek folyamatos kopásuknak köszönhetően elhasználódhatnak. Az elektromotor, bizonyos szenzorok, konkrétan az árnyékoló szerkezet, a lamellákat és a ponyvát mozgató rendszer vannak kitéve ebből a szempontból nagy nyomásnak, azonban jó minőség választása esetén általában ezekkel sem lesz probléma hosszú-hosszú éveken át. A pénzünkért cserébe tehát ebben a kategóriában valódi minőséget kapunk!

Gyakran ismételt kérdések

Hová lehet telepíteni a bioklimatikus pergolákat?

Kis túlzással bárhová, ahol adottak a megfelelő körülmények. A szerelhetőség tekintetében ezek az árnyékolók állhatnak önállóan – mint egy szaletli –, de alkalmazhatók kiülőkön és teraszokon egyfajta árnyékoló féltetőként, továbbá az egyedileg gyártatható alkatrészek jóvoltából a lehetőségek tárháza gyakorlatilag végtelen, éppen ezért mindig nagyon fontos az előzetes felmérés és a terepszemle, hogy a leendő kivitelező pontos tájékoztatást adjon lehetőségeinkről.

Mi kell egy pergola szereléséhez?

Alapvetően két dolog nagyon lényeges ahhoz, hogy egy ilyen árnyékolónk lehessen. Az első a megfelelően biztonságos alap, hiszen egy nagy és nehéz felépítményről van szó, melynek a kisebb viharokat is könnyűszerrel ki kell bírnia. Egy betonozott teraszon, vagy részben homlokzathoz rögzített megoldás esetén különösebb előkészületek nem szükségesek a pergolákhoz, de ha például a kert közepére, vagy a medence mellé szeretnénk, akkor érdemes hozzá egy megfelelően alapozott, bőven a fagyhatár alá nyúló betonaljzat, amibe megfelelően hosszú csavarokkal rögzíthetők a lábak. Ezen felül már csak arról kell gondoskodnunk, hogy a pergola közelében megfelelő leállása legyen az elektromos hálózatnak. Ezek az árnyékolók ugyanis kizárólag elektromotorral szerelhetők, tehát a rendszert földkábellel vagy a homlokzatba rejtve, esetleg külső kábelcsatornán keresztül el kell jutni a szerkezethez.

Mekkora zajjal is kosszal jár egy pergola telepítése?

Mivel kültéri szerelésről beszélünk, gyakorlatilag elhanyagolható mennyiségű kosz keletkezik a pergolák telepítésekor. A pontosan kialakított szerkezetek jóvoltából a szakembereknek nem kell különösebben fúrniuk és faragniuk, egyedül a betonalaphoz vagy a homlokzathoz való rögzítés jár kisebb – összesöpörhető vagy porszívózható mennyiségű – kosszal és porral, illetve a munkának általában ez a folyamata az, amelyik nagyobb zajt is okoz.

Milyen sokáig tart a szerelés?

Minden esetben a körülményektől függ, de a legrosszabb vagy legbonyolultabb esetben sem tart tovább 8-10 óránál. Egy normál kialakítású, megfelelően felmért, egyszerű szerkezet esetében akár 2-4 óra is elegendő lehet ahhoz, hogy a rögzítéstől és az összeállítástól kezdve, a beüzemelésen át, a betanításig bezárólag minden munkafolyamatot elvégezzen egy gyakorlott brigád.

Milyen színekben kérhetjük a pergolát?

Bár a masszív fémszerkezet esetében vannak kikötések – valamint nem is érdemes ezen a téren túl színes megoldásokat választani –, de az árnyékolást végző lamellák vagy ponyvák esetében szinte a csillagos ég a határ az árnyalatválasztás tekintetében. Ennek köszönhetően a termék szinte minden elemében az ízlésünkhöz, vagy otthonunk, illetve kertünk atmoszférájához igazítható.

Hajtókaros kialakításra is van lehetőség?

Nincs. A modern pergolák olyan magas minőséget és olyan prémium kategóriát képviselő szerkezetek, hogy az egész felépítésüket a motorizált kialakításnak vetették alá. Ezért nagyon fontos az, hogy az elektromos hálózat elérhető legyen az árnyékoló közelében.

Hol található a pergola elektromotorja?

A magasban elhelyezkedő árnyékoló szerkezetben, ahol megfelelő burkolat védi attól, hogy se a napsugárzás, se az eső vagy más nedvesség ne tudjon kárt tenni benne. A motort normál esetben nem láthatjuk, az nem befolyásolja sem az árnyékoló megjelenését, sem a méreteit.

Nagy zajjal jár a pergola működtetése?

Egyáltalán nem, tehát normál esetben nem zavarja még az alatta pihenők nyugalmát sem. Nyilvánvaló, hogy az elektromotornak van egy búgó alaphangja, amikor a lamellák vagy a ponyva megmozdul, azonban némi súrlódást leszámítva ez minden, ami a működés során előfordulhat.

Pergola vagy napellenző?

A kérdés gyakori, azonban nem helyénvaló. Bár látszatra mindkét árnyékoló hasonló célt szolgál, azonban egészen más kategóriát képviselnek, az azonos alapokat leszámítva nem említhetők egy lapon – mint ahogyan egyébként a fából és fémből készült pergolák sem. Míg ugyanis a csuklókaros napellenző egy olyan ponyvás árnyékoló, mely szinte csak nyáron használható, és óvni kell a nagy széltől, sőt a nagyobb esőktől sem árt távol tartani, valamint kizárólag homlokzatra szerelhető, addig a pergola egy mozgatható tetőrendszer, mely rendkívül tartós a széllel és az esővel szemben, nem mellesleg robosztusabb megjelenésű, tartósabb és rengeteg kiegészítővel dobható fel.

Hozzájárul-e a pergola otthonunk hőszigeteléséhez?

Közvetlenül nem, közvetetten viszont igen, ha olyan helyre telepítik őket, ahol megakadályozzák, hogy a forró napsugarak bejussanak a belső helyiségekbe. Ilyenkor egy pergola akár több Celsius fokkal is csökkentheti a kapcsolódó szobák hőmérsékletét.

Igényelnek-e karbantartást a pergolák?

Normál esetben egy rendeltetésszerűen használt és megfelelően telepített pergola semmiféle utólagos karbantartás nem igényel. Probléma vagy meghibásodás esetén viszont mindig hívjunk szakembert, hiszen a hozzá nem értő kezeket könnyedén áramütés érheti az árnyékoló szerkezet szétszerelése közben.

Kell-e takarítani a pergolákat?

Bár évente egyszer-kétszer csak az esztétika miatt sem árt átmosni egy kicsit a tartószerkezetet, de különösebb takarítást nem igényelnek a bioklimatikus pergolák. A napsugarakat visszaverő lamellák vagy ponyvák öntisztuló tulajdonságokkal rendelkeznek, ennek megfelelően az időjárás általában elvégzi helyettünk a szükséges tisztítást. Magas fák közelében ugyanakkor főként ősszel nem árt vigyázni, hogy ne rakódjon le túl sok levél ott, ahol az árnyékoló sínszerkezete található, mert a mozgás akadályoztatása kellemetlen hibákat idézhet elő.

Nehéz-e a pergolák üzemeltetése?

Egyáltalán nem, automatizálás esetén az esetek jelentős többségében nem is kell hozzányúlni a vezérlőhöz, ami alapesetben egy teljesen egyszerű, azonnal átlátható távirányító lesz, melynek használatát nagyon egyszerűen elsajátíthatjuk. Mindemelett ezt természetesen a telepítést végző szakemberek mindig megtanítják a leendő tulajdonosoknak!

Befolyásolja-e a panorámát egy pergola?

A legkisebb mértékben sem, hiszen az árnyékoló felület általában nagy magasságokban helyezkedik el, tehát körben megmarad a bioklimatikus jelleg. Egyedül az eget nem láthatjuk majd tőle, ami az éjszakai órákban – ha valaki ki akar feküdni, és a csillagokat nézni – egyetlen gombnyomással orvosolható, hiszen elforgathatók a lamellák vagy visszahúzható a ponyva a megfelelő kilátáshoz.

Védelmet nyújt-e a magánéletünknek egy pergola?

Sem a vagyonvédelem, sem a betekintés elleni védelem tekintetében nem rendelkezik semmilyen befolyásoló tényezővel egy pergola, ezeket az árnyékolókat ugyanis nem erre tervezték. Az oldalirányú protekciót különféle oldalfalakkal, természetes objektumokkal – például tujákkal –, térelválasztó elemekkel és egyéb megoldásokkal lehet kreatívan és látványosan megvalósítani.
Kategóriák: Árnyékolás